Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eures

Posao izvan Hrvatske: Mladi žele u skandinavske zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Sajmu poslova Hrvati su pokazali da ih sve više zanimaju skandinavske i zemlje engleskog govornog područja, koje pak najčešće traže visookobrazovane informatičare i inženjere.

Životopisi su se na sajmu poslova prvi put predavali i na europskim jezicima.'Postoji mogućnost da se zaposlim negdje u EU, možda čak i prije i lakše i jednostavnije nego u Hrvatskoj', kazao je Kristijan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapošljavanje mladih Da vas držimo za riječ, ministre? Slika nije dostupna Sustav EURES Ovdje su najbolje šanse za posao, a nije nam potrebna radna dozvola

Svoje poslove, uz 80-ak hrvatskih izlagača, predstavilo je i 16 europskih zemalja. Već tradicionalno, Hrvate najviše zanimaju poslovi u Austriji i Njemačkoj, no sve je veći interes i za radom u zemljama Europskog govornog područja

Velika Britanija i skandinavske zemlje najčešće traže visokoobrazovane IT stručnjake i inženjere. U bazi EURESA, zajedničkog europskog tržišta rada, do sada je registrirano više od 6.000 hrvatskih životopisa, ali ima i onih koji dolaze raditi kod nas.

>> VIDEO Posao u banci zamijenila pregačom i mikserom!

'Imamo spoznaje da je tijekom proteklog mjeseca rujna, primjerice, zaposleno 60 državljana iz Mađarske kod jednog od poslodavaca', kazala je Ivanka Zlatac, voditeljica EURES-a Hrvatska.

Unatoč sezoni, ovogodišnji kolovoz zabilježio je veću nezaposlenost nego lani. Mnogi su po novu priliku došli upravo na sajam poslova. Ispunjavali su životopise, a na radionicama slušali kako lakše pronaći posao. 'Tražimo nešto da se zaposlimo. Bila sam tri godne na faksu pa sam napustila. Nisam polagala maturu pa da barem nešto radim', kazala je Sanja.

Više posla ministar Mirando Mrsić očekuje tek s gospodarskim oporavkom i većim investicijama. 'Sve dok nam BDP ne poraste iznad dva posto, tada ćemo prvi put vidjeti da će nezaposlenost početi padati', kazao je Mrsić.

Broj nezaposlenih smanjiti bi trebale vladine mjere. Prije dva mjeseca Petar Glavočanin je prestao odlaziti na burzu, a zaposlio se zahvaljujući samozapošljavanju. 'Saznao sam da postoje nekakvi poticaji, probao sam skupa s njima napraviti poslovni plan, to im se svidjelo i nakon par mjeseci oni su odobrili te poticaje', kazao je Petar.

Poziv za posao, u Hrvatskoj ili izvan nje, čekaju 323.974 nezaposlenih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene