Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak raste

EU ne želi više iransku naftu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji čime se pridružila Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Na sastanku u Bruxellesu 27 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji je drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvodi zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupnji ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. EU zemlje koje već imaju ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata moći će ih, međutim, poštivati do 1. srpnja.

Dužnosnici EU-a su također rekli da su se dogovorili zamrznuti sredstva iranske središnje banke i zabraniti trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optimizam glede dolaska inspektora Iranski parlament odgodio raspravu o izvozu nafte EU-u Slika nije dostupna Odgovor na embargo Iran namjerava zabraniti prodaju nafte Europi

>> Sarkozy: Napad na Iran bio bi početak kaosa

Zapadne zemlje očekuju da će te sankcije zajedno s onima koje je 31. prosinca uveo SAD ugušiti iranski izvoz te da će izostanak sredstava naposljetku navesti Iran da ograniči svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju oružja.

>> Scenarij u kojem Iran ne izvozi naftu: Barel za vrtoglavih 250 dolara

‘Želim da pritisak tih sankcija rezultira pregovorima’, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. ‘Želim da se Iran vrati za stol te da, ili prihvati sve zamisli koje smo prošle godine stavili na stol ili iznese svoje vlastite’.

Član utjecajnoga iranskog Stručnog vijeća, bivši ministar obavještajnih službi Ali Fallahian, u Iranu je izjavio da bi Teheran trebao odgovoriti na sankcije EU-a tako da odmah obustavi prodaju Uniji i tako uskrati Europljanima vrijeme da organiziraju alternativnu opskrbu i naštete njihovim gospodarstvima visokim cijenama nafte. On je također ponovio da bi Iran mogao zatvoriti Hormuškli tjesnac kojime prolazi trećina tankerskog prometa nafte u svijetu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene