453830
453830
453830
453830
453830

EU izražava žaljenje zbog referenduma u BiH

  • , 17.10.2016., 13:10
  • Autor:
  • komentara

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u ponedjeljak u Luxembourgu žaljenje zbog održavanja nelegalnog referenduma u Republici Srpskoj te pozvali vlasti Bosne i Hercegovine da provedu istragu u vezi s nepravilnostima i nasilnim incidentima na nedavno održanim lokalnim izborima.

 
 
 
 
Referendum u Republici Srpskoj (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)
Referendum u Republici Srpskoj (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)

Vijeće EU-a ponavlja nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje te izražava žaljenje zbog održavanja “nelegalnog referendum na entitetskoj razini u Republici Srpskoj suprotno odluci Ustavnog suda”.

"Taj referendum je izazvao nepotrebne napetosti i doveo u pitanje vladavinu prava. Vijeće potiče institucije BiH da riješe to pitanje kroz uspostavljeni legalni proces, konstruktivni dijalog i postojeći ustavni okvir”, kaže se u zaključcima.

U zaključcima Vijeća EU-a za vanjske poslove, koje ističe da su lokalni izbori održani 2. listopada općenito "uredno“, provedeni kaže se i da "vlasti Bosne i Hercegovine trebaju istražiti nekoliko nepravilnosti i izolirane nasilne incidente“, a ne spominje se nijedan incident pojedinačno.

Najviše odjeka imao je incident u Stocu nakon kojeg je policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) prijavila 27 osoba za izgrede, pošto je kandidat SDA Salmir Kaplan fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te teže ozlijedio člana biračkog odbora Marija Raguža.

Nakon toga je više aktivista Inicijative za Stolac otuđilo izborni materijal i prekinulo izborni proces.

Ministri također pozivaju vlasti u BiH da nastave s provedbom reformskog programa.

Vijeće je također dalo potporu vojnoj operaciji EU-a Althea u Bosni i Hercegovini. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se