Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv da se provede istraga

EU izražava žaljenje zbog referenduma u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u ponedjeljak u Luxembourgu žaljenje zbog održavanja nelegalnog referenduma u Republici Srpskoj te pozvali vlasti Bosne i Hercegovine da provedu istragu u vezi s nepravilnostima i nasilnim incidentima na nedavno održanim lokalnim izborima.

Vijeće EU-a ponavlja nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje te izražava žaljenje zbog održavanja “nelegalnog referendum na entitetskoj razini u Republici Srpskoj suprotno odluci Ustavnog suda”.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

"Taj referendum je izazvao nepotrebne napetosti i doveo u pitanje vladavinu prava. Vijeće potiče institucije BiH da riješe to pitanje kroz uspostavljeni legalni proces, konstruktivni dijalog i postojeći ustavni okvir”, kaže se u zaključcima.

U zaključcima Vijeća EU-a za vanjske poslove, koje ističe da su lokalni izbori održani 2. listopada općenito "uredno“, provedeni kaže se i da "vlasti Bosne i Hercegovine trebaju istražiti nekoliko nepravilnosti i izolirane nasilne incidente“, a ne spominje se nijedan incident pojedinačno.

Najviše odjeka imao je incident u Stocu nakon kojeg je policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) prijavila 27 osoba za izgrede, pošto je kandidat SDA Salmir Kaplan fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te teže ozlijedio člana biračkog odbora Marija Raguža.

Nakon toga je više aktivista Inicijative za Stolac otuđilo izborni materijal i prekinulo izborni proces.

Ministri također pozivaju vlasti u BiH da nastave s provedbom reformskog programa.

Vijeće je također dalo potporu vojnoj operaciji EU-a Althea u Bosni i Hercegovini. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene