Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje izvješće o napretku

EU upozorava: I Sabor je kriv za Glavašev bijeg!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU je upozorila Hrvatsku da mora riješiti problem neizručivanja državljana u našoj regiji.

Europska Unija upozorila je Hrvatsku, kao i druge države regije, da moraju hitno riješiti ozbiljan problem stvoren nacionalnim zakonima o neizručenju državljana drugim državama koji se sve češće u regiji zlorabi za izbjegavanje kažnjavanja za ozbiljne zločine kao što su ratni zločini i organizirani zločin.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Konaković mu odbrusio Dodik gura plan za razdruživanje BiH, a Vulin ga podržao: "Uspostava 'srpskog sveta' jedini je mogući odgovor" Ilustracija - glasački listić U problemu Niti jedna tiskara u BiH ne želi tiskati glasačke listiće za izbore

>> Glavaš prima plaću i naknadu za odvojen život

To upozorenje u godišnjim izvješćima o napretku, koje će se usvojiti i objaviti u srijedu, a u koje je Jutarnji list imao uvid, Europska komisija upućuje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Samo ime Branimira Glavaša nije spomenuto u izvješću, ali je jasno da je naveden njegov slučaj kao jedan od dokaza kako je moguće izbjeći odgovornost za zločine bijegom u neku drugu državu čije se državljanstvo može dobiti i onda biti pod zaštitom te države, piše Jutarnji.

'Kasno skidanje imuniteta omogućilo je bijeg zastupniku'

U izvješću o napretku Hrvatske Europska komisija neizravno kritizira i Sabor za odgovornost za bijeg Branimira Glavaša u Bosnu i Hercegovinu. 'Sabor je ukinuo imunitet jednoj osobi osuđenoj za ratne zločine tek nakon izricanja prvostupanjske presude. Ipak, kašnjenje u donošenju te odluke omogućilo je tom zastupniku Parlamenta odlazak iz države nakon što je osuđen i proglašen krivim', stoji u izvješću.

EU u izvješću o napretku navodi da među državama regije postoje prepreke u izručenju državljana optuženih za ratne zločine. 'To pogoršava problem izbjegavanja kažnjavanja kao što je bio slučaj visokog profila kada je osuđeni ratni zločinac imao mogućnost pobjeći iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu nakon što je stekao državljanstvo BiH iz koje ne može biti izručen'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene