Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Etičko povjerenstvo: 'Elekta može promatrati izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etičko povjerenstvo priopćilo je danas da je podržalo odluku Državnog izbornog povjerenstva koje je udruzi "Elekta" dopustilo da promatra izbore.

Prigovor na dozvolu "Elekti" Povjerenstvu je poslao HDZ,
upozoravajući da je riječ o udruzi čije je osnivanje materijalno i kadrovski podupro SDP.

Pročitajte i ovo Marko Milanović Litre - 1 Odgovorio mu DIP Milanović Litre prijeti prijavom: "Glasao sam za sebe, ali na biračkom mjestu nemam niti jedan glas" Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo popis birača DIP ima poruku za građane uoči izbora za Europski parlament: "Problem koji se javio na ovim izborima treba riješiti"

Povjerenstvo je zaključilo kako su te tvrdnje točne, ali i podržalo mišljenje DIP-a da je rješenje kojim je "Elekti" dopušteno promatranje izbora u skladu sa zakonom.

Sve udruge Povjerenstvo je pozvalo da svoje promatrače upute u odredbe Etičkoga izbornog kodeksa, koji izrijekom zabranjuje promatračima da izražavaju mišljenje o strankama i izbornim kandidatima, ili na bilo koji drugi način utječu na birače.

Povjerenstvo je osudilo korištenje za političku promidžbu glasila nacionalnih manjina, koja se dijelom financiraju javnim novcem, i time odgovorilo na prigovor Staniše Žarkovića, koji se žalio da se SDSS propagira kroz list "Novosti" Srpskog nacionalnog vijeća, iako taj list ne financira stranka, nego Savjet za nacionalne manjine.

Povjerenstvo je odbacilo prigovore na promidžbu putem pisama, SMS-a i elektroničke pošte, ističući da su popisi birača javni, a slanje promidžbenih poruka poštom legitiman oblik političke komunikacije.

Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o navodnom uključivanju učenika u izbornu kampanju u Kninu, a Povjerenstvo je osudilo svako iskorištavanje učenika u izborne svrhe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene