Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu do škole

Ovaj dječak je postao slavan iz potpuno pogrešnih razloga. I na kraju je slavu platio životom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Esil Ahmad bio je neka vrsta slavne osobe iz potpuno pogrešnih razloga za jednog dječaka starog tek 10 godina.

Wasil Ahmad bio je na putu prema osnovnoj školi kada su ga talibani ustrijelili ovaj tjedan. Na taj način osvetili su se 10-godišnjaku koji se borio na strani državne policije na jugu Afganistana.

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli" Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti"

Njegova kratka karijera i brutalna smrt istaknule su dvije stvari - rasprostranjen problem djece vojnika i okrutnost građanskog rata koja sve više eskalira.

'Jedna strana učinila ga je slavnim, a druga strana ga je ubila. Obje strane ignorirale su zakon i djelovale ilegalno', rekao je Rafiullah Baidar, glasnogovornik afganistanske nezavisne komisije za ljudska prava. Objasnio je da je moguće da je dječak uzeo oružje u ruke kako bi osvetio smrt svog oca, ali ilegalno je bilo od strane policije proglasiti ga herojem i otkriti njegov identitet.

Skupine za ljudska prava već godinama upozoravaju na sve češće vrbovanje djece, osobito među policijom i paravojnim snagama. No, borci osnovnoškolci su još uvijek neobična pojava.

Ahmad je postao neka vrsta slavne osobe u Afganistanu nakon što je prošlog ljeta navodno pomogao suborcima u južnoj pokrajini Uruzgan da razbiju talibansku opsadu. Društvenim medijima proširila se njegova fotografija s kacigom na glavi i automatskom puškom u rukama. Pojavila se i jedna na kojoj pozira u vrećastoj policijskoj uniformi, ali i s pojasom punim streljiva.

Ahmad se s talibanima borio skupa sa svojim ujakom Mullahom Abdulom Samadom koji je rekao da je njegov nećak vodio desetke odraslih muškaraca više od mjesec dana, dok su se stariji vojnici oporavljali od ozljeda.

Nakon što ga je policija predstavila javnosti trebala je završiti njegova vojna karijera, barem na nekoliko godina. Vratio se u školu i živio s rodbinom. Bio je hvaljen zbog svoje inicijative i sanjao je o povratku u borbu.

Šef policije Mohammad Karim Khadimzai, rekao je da se u skopu programa održanog u policijskoj postaji govorilo o njegovoj hrabrosti. On je kaže bio protiv toga i dužnosnicima je poručivao da ga potiču da ide u školu, umjesto da ga potiču na vojne aktivnosti.

Išao je prema školi kada su ga talibani ubili s dva metka u glavu, a o ubojstvu su obavijestili na svojoj web stranici.

Iako je predsjednik Ashraf Ghani strogo zabranio korištenje djece u vojne svrhe, napredak u rješavanju tog problema je spor. Ne postoji politička volja da se problem riješi. Regrutiranje djece uspješno je zahvaljujući mješavini domoljublja, siromaštva, časti i dužnosti. Vjeruje se da je u nekim pokrajinama na jugu i istoku zemlje jedan od 10 službenika maloljetan.

A i talibani koriste djecu borce kao špijune i bombaše samoubojice, piše Guardian.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene