Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SABORSKA ZASTUPNICA

APEL HRVATSKIM EUROPARLAMENTARCIMA Lekaj Prljaskaj o uhićenju bivšeg kosovskog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ermina Lekaj Prljaskaj zamolila je hrvatske europarlamentarce da senzibiliziraju svoje kolege oko pitanja ponovnog uhićenja Ramusha Haradinaja, navodeći da to nanovo otvara načelno pitanje presizanja srbijanskog pravosuđa, a time i politike, u unutarnje stvari susjednih država.

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina, među kojima i albanske, Ermina Lekaj Prljaskaj zamolila je u srijedu hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da, u skladu sa svojim političkim mogućnostima i utjecajem, "senzibiliziraju" svoje kolege oko pitanja ponovnog uhićenja Ramusha Haradinaja, predsjednika Saveza za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera, kojeg Srbija traži zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Užas u Indiji Grupno silovali blogericu: Uhićena preostala četiri osumnjičenika Ilustracija Uhićen upravitelj Otrovali se u indijskom restoranu: Gosti su pljuvali krv i vrištali od boli

"Budući da Kosovo još uvijek nije članica EU-a i nema svoje predstavnike u Europskom parlamentu, molim Vas da, u skladu sa svojim političkim mogućnostima i utjecajem, senzibilizirate svoje kolege o ovom konkretnom pitanju koje nanovo otvara načelno pitanje presizanja srbijanskog pravosuđa, a time i politike, u unutarnje stvari susjednih država, a time posljedično i negiranje suvereniteta kako Republike Hrvatske, tako i Republike Kosova“, istaknula je Lekaj Prljaskaj, a priopćila saborska Služba za medije.

Hrvatskoj Vladi zastupnica Lekaj Prljaskaj izražava punu podršku da u sklopu pregovora EU-a i Srbije za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna ljudska prava učini dodatne napore kako bi se riješilo pitanje tzv. 'regionalne nadležnosti' srbijanskog pravosuđa.

Haradinaj uhićen u Francuskoj

Bivši kosovski premijer uhićen je prošle srijede na istoku Francuske na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog ratnih zločina tijekom sukoba na Kosovu između 1998. i 1999.

Lekaj Prljaskaj poručuje kako taj "nemili događaj" samo potvrđuje potpunu opravdanost apela što su ga hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu višekratno iznosili. "Normativna konstrukcija tzv. 'regionalne nadležnosti' srbijanskog pravosuđa, suprotna svim uljuđenim pravnim tradicijama, iskazala se još jednom u ovom posljednjem uhićenju koje dolazi nakon serije uhićenja hrvatskih državljana", navodi zastupnica.

Podsjeća i da je međunarodna tjeralica koju je 2004. izdala Srbija i dalje na snazi, dok je Haradinaju dvaput suđeno na Međunarodnom sudu u Haagu i proglašen je nevinim po točki optužnice za ratne zločine. Haradinaj je, navodi, prvi put uhićen 17. lipnja 2015., u zračnoj luci u Ljubljani pri povratku sa službenog posjeta Berlinu, na temelju tjeralice koju je izdao MUP Srbije 2004. Pušten je na slobodu 19. lipnja 2015.

Drugi je put uhićen 4. siječnja 2017., uhitila ga je francuska policija na temelju tjeralice koju je izdala policija Srbije 2004. Sud u Colmaru u Francuskoj odlučio je 5. siječnja da se Haradinaja privremeno zatvori dok se očekuje zahtjev za izručenje iz Srbije. Prema medijskim izvješćima, Srbija je u utorak, 10. siječnja podnijela zahtjev za izručenje i dodatnu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik na temelju kojih francuski sustav pravosuđa može donijeti odluku o ispunjavanju uvjeta za izručenje Haradinaja Srbiji, navodi Lekaj Prljaskaj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene