Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učinit će sve, no...

Erjavec: Ako Hrvatska do 1. srpnja ne uđe u EU, možda ne uđe uopće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da će učiniti sve da se rješi spor oko Ljubljanske banke koji bi omogućio da Slovenija pravodobno ratificira hrvatski pristupni ugovor.

"Jedini uvjet za to koji postavlja Slovenija jest povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima", rekao je Erjavec u emisiji Slovenske televizije. U njoj su u četvrtak navečer predsjednici slovenskih parlamentarnih stranaka govorili o aktualnoj političkoj krizi koja prijeti raspadom sadašnje vlade i prijevremenim izborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šefica HNS-a Pusić: Do kraja ovog mandata Vlada ne treba uvoditi nikakve nove poreze Slika nije dostupna Najavljen nastavak pregovora Hrvatska i Slovenija suglasne da se ne slažu glede Ljubljanske banke

>> Erjavec: Politička situacija traži brzi kompromis oko Ljubljanske banke

Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od triju stranaka u petočlanoj koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše koje su najavile odlazak iz vlade zbog negativnog nalaza protukorupcijske komisije o Janšinoj imovinskoj kartici. "Čak ako budem ministar vanjskih poslova u ostavci, moja prva zadaća bit će rješenje otvorenog pitanja Ljubljanske banke, kako bismo na vrijeme ratificirali hrvatski pristupni ugovor", rekao je Erjavec u emisiji.

Time je replicirao na upozorenje predsjednika Socijalnih demokrata (SD) Igora Lukšiča koji je izjavio da bi najbolje rješenje za aktualnu političku krizu bilo da se što prije održe novi prijevremeni izbori, ali da sadašnji parlament prije toga "jednostavno mora" izvršiti neke zadaće, poput ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora još prije srpnja, kako se ne bi odgodio ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Uz tu zadaću, Lukšič je ocijenio da bi bilo dobro da parlament prije raspuštanja promijeni i zakone koji reguliraju održavanje referenduma, a otežavaju donošenje i primjenu zakona koje donese vlada.

Replicirajući Lukšiču, Erjavec je rekao da se i on zauzima za rješenje problema pitanja Ljubljanske banke. Podsjetivši da je za idući tjedan dogovoren novi sastanak stručnjaka dviju vlada za Ljubljansku banku Zdravka Rogića i Franca Arhara, Erjavec je izrazio nadu da će doći do kompromisnog prijedloga koji bi bio prihvatljiv i za Sloveniju i njezinu vladu, te da bi bio spreman s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić bude li potrebno i dva dana razgovarati kako bi se političko rješenje našlo, a Sloveniji tako omogućilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Erjavec je uz to upozorio da zbog sadašnje krize u Sloveniji za to preostaje relativno malo vremena jer će se njegova stranka "u određenom trenutku" povući iz vlade, tako da će sadašnja vlada postati manjinska i neoperativna najkasnije u ožujku, ako se Janša prije toga ne povuče i ne omogući drukčiji rasplet krize.

U slučaju da se rješenje za Ljubljansku banku ne pronađe, ne samo da Hrvatska ne bi ušla u Europsku uniju 1. srpnja, kako je predviđeno, nego bi po Erjavčevim navodima zbog situacije u Europskoj uniji kojoj proširivanje u sadašnjem trenutku nije prioritet hrvatsko članstvo u Europskoj uniji općenito moglo postati upitno. "A to ne bi bilo dobro za dugoročne odnose s Hrvatskom, gdje bi nam to jako zamjerili", rekao je Erjavec. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene