Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slično kao ospice

Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Aktualno Galerija Pedijatar - 2 Pedijatar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pedijatar - 1 Pedijatar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Goranka Petrović, epidemiologinja Goranka Petrović, epidemiologinja Foto: DNEVNIK.hr Pedijatar - 3 Pedijatar - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo protiv hripavca Galerija 1/5 >>
Nakon što su iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu upozorili na iznenađujuće širenje hripavca pa čak i kod dojenčadi, o situaciji s hripavcem na području cijele Hrvatske ekipa Dnevnika Nove TV je razgovarala s epidemiologinjom Gorankom Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković je razgovarala s epidemiologinjom Gorankom Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano za hripavac.

"Prema podacima s kojima trenutno raspolažemo, u ostatku Hrvatske nema nekakvih odstupanja u smislu pojave povećanog broja oboljelih. Za sada su to podaci koji se uglavnom odnose na oboljele u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Imamo 43 prijave, no podaci se i dalje prikupljaju, a na razini Hrvatske imamo ukupno 63 prijava oboljelih u 2023. godini. Što znači da velika većina opada na oboljele u Splitu", pojasnila je Petrović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje slučaj Roditelji u panici, muškarac vreba djevojčice i vabi ih slatkišima: "Imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku"

Bilježi li se i pad broja cijepljenih od hripavca samo u Splitu ili općenito u Hrvatskoj? "Ova epidemija koja se događa u Splitu zapravo nije neočekivana. S obzirom na to da Splitsko-dalmatinska zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Požeško-slavonskom županijom spada u županije s najnižim cijepnim obuhvatima protiv hripavca, kako za ovo primarno cijepljenje, a isto tako i za prvo docjepljivanje.

Tako da je to direktno povezano jer je hripavac izrazito zarazna bolest, slično kao i ospice tako da u slučaju pada cijepnih obuhvata za očekivati je pojava epidemije hripavca", kazala je Petrović.

"To su vrlo opasne situacije jer u tako malo djece prvo bolest se ne manifestira na tipičan način onim napadajima grčevitoga kašlja, već dijete prestane disati, poplavi, postane mlohavo. To su zapravo životno ugoržene situacije koje zahtjevaju bolničko liječenje najčešće", istaknula je Petrović.

Doktor iz Splita samo u srijedu dijagnosticirao je šest slučajeva hripavca među svojim pacijentima. "Apsolutno alarmatna brojka", upozorio je pedijatar Dubravko Matić. No, kaže, otkad se proširila vijest o epidemiji hripavca u Splitsko-dalmatinskoj županiji - roditelji necijepljene djece malo su se probudili.

Najugoženija su dojenčad. Struka apelira na cijepljenje. Cjepivo protiv hripavca spada u skupinu obaveznog cijepiva. Djeca koja nisu cijepljena ne mogu se upisati u javni vrtić, ali mogu u školu.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Rotterdamu U Rotterdamu VIDEO/FOTO Muškarac u borbenoj odori otvorio paljbu, među ubijenima profesor, žena i njezina maloljetna kći

Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što će biti s roditeljima koji odbiju cijepiti dijete obaveznim cjepivom.

"Predviđeno je da roditelji koji ne omoguće cijepljenje djetetu budu prekršajno kažnjeni još uvijek je to kazna od 2000 kuna to je oko 265 eura. Mislim da se ne radi tu samo o prekršajnoj odgovornosti nego se postavlja pitanja ostvarivanja zdravstvenih prava djeteta, odnosno otvara se pitanje roditeljskih kompetencija", smatra Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Prije nego što je prije 60 godina uvedeno cijepljenje protiv hripavca, imali smo više od 7000 slučajeva. Sada je taj broj - kaže struka - upravo zbog cijepiva manji.

 

Više o hripavcu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene