Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni vrh u Kninu

'Energično osuđujemo zločine pod krinkom hrvatstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić sudjelovali su na današnjoj središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održanoj na Gradskom stadionu u Kninu gdje je postrojeno 14 svečanih postrojba kao simbol četrnaeste obljetnice oslobođenja domovine.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako je Oluja omogućila oslobađanje najvećeg dijela okupiranog teritorija zemlje, ali i stvorila uvjete za završetak rata u BiH. 'Ulazak Hrvatske vojske u Knin značio je kraj pobune dijelom zaslijepljenih, a dijelom zavedenih naših građana srpske nacionalnosti, značio je početak ponovnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti RH i uvođenja njezinog pravnog poretka na cijelom njezinom teritoriju', kazao je Mesić, naglasivši da je Oluja bila izvrsno pripremljena i provedena vojna operacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Oluja: U 84 sata oslobođeno 10.500 četvornih kilometara Slika nije dostupna Zbog komentara da je veleizdajnik Predsjednik Mesić odbio nazočiti misi za Domovinu

>> Osim na današnji dan, Knin kao da ne postoji

Mesić je osudio sve zločine počinjene za vrijeme Domivinskog rata, bez obzira tko tko ih je počinio i tko su bile žrtve. 'Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi i osuđujemo još energičnije, jer oni bacaju sjenu na pravednu i plemeniti borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. To mora biti jasno svakome u Hrvatskoj i svakome u inozemstvu', rekao je Mesić. Pri tomu je naglasio kako 'ova Hrvatska nije sazdana na zločinu - za razliku od jedne druge tvorevine koja je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uzurpirala hrvatsko ime'. 'Ta takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila je zasnovana na zločinačkoj ideologiji i bila je prožeta zločinom, od prvih do posljednjih dana svojega postojanja", istaknuo je Mesić.

>> Prosvjed u Beogradu: Prognani Srbi vratit će se kad-tad

Osvrćući se na nedavni prijem Hrvatske u NATO Mesić je rekao kako je Hrvatska čvrsto usmjerena i prema Europskojo uniji unatoč slovenskoj blokadi pregovora. 'Rješavanju tog problema Hrvatska će davati konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo (u EU)', dodao je Mesić.

Podsjetivši kako u Kninu posljednji put govori u ulozi predsjednika države Mesić je rekao da je optimističan glede razvoja Hrvatske.

Kosor: Krizu smo dočekali spremniji od drugih

Predsjednica vlade Jadranka Kosor je u svom obraćanju posebice istaknula zasluge hratskih branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana za stvaranje slobodne Hrvatske.

Osvrćući se na aktualnu situaciju premijerka Kosor je naglasila kako je Hrvatska dočekala financijsku krizu spremije od drugih, ali je i upozorila na naše strukturalne nedostatke, te je pri tomu najavila duboke reforme. 'Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, konačno i u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodartstva i svih hrvatskih građana', kazala je primijerka. 'Odluke koje smo nedavno donijeli, koje su kratkoročne i stabilizacijskog karaktera, trebale bi stvoriti uvjete da već tijekom ljeta odlučno krenemo u pripremu dubokih reformi koje nas čekaju', rekla je premijerka Kosor.

Bebić: Hrvatska treba ući u EU, ali ne pognute glave

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je u svojem obraćanju pozvao da se ne umanjuje ponos Domovinskog rata nego da se njegove vrijednosti prenose na mlađe naraštaje. 'Hrvatska treba ući u EU, ali ne pognute glave nego noseći toj Europi svoju tradiciju i povijest', kazao je Bebić.

Na svečanosti u Kninu danas je organiziran i letački program skupine MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su nadlijetali Knin na visini od 100 metara brizinom od 800 kilometara na sat. Također je skupina od šest akro-zrakoplova izvela akrobatske letove. Hrvatski ultramaratonac Mario Pluščac je za vrijeme današnje središnje svečanosti u Kninu utrčao na Gradski stadion nakon pretrčanih 1620 kilometara na relaciji Vukovar-Dubrovnik-Knin. U kninskoj crkvi Svetog Ante služena je sveta misa za Domovinu. (Hina)

Mislite li da se Dan domovinske zahvalnosti dostojno obilježava?

  • Da
  • Ne
  • Niti približno kako bi trebalo
  • Briga me, glavno da ne radim

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene