Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GLEDAJTE U PROVJERENOM U 22:30

Emotivna bitka za život njihove djevojčice: Hoće li i Emi Povjerenstvo odobriti lijek?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ema Boljevčan jedna je od osmero djece oboljele od neuroblastoma. Prije nekoliko mjeseci, odobren je lijek koji bi malenim pacijentima mogao - spasiti život. No, tek kad dospiju na listu koja je roditeljima - i blagoslov i prokletstvo.

Ema Boljevčan dvanaestogodišnja je djevojčica oboljela od neuroblastoma. Iako se opaka bolest pojavila dok je bila jednogodišnja djevojčica, nakon deset godina - rak se vratio.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

O sudbini njihove djevojčice, zajedno s još sedmero djece odlučuje Povjerenstvo Hrvatskog zdravstvenog zavoda. Lijek naime postoji. Europska komisija ga je odobrila. Koliko je učinkovit, nitko ne zna, ali ono što se zna je njegova cijena - lijek je to koji hrvatsko zdravstvo ne može priuštiti. Ne za svu djecu.

Od tada su prošla gotovo tri mjeseca. Povjerenstvo i dalje analizira nalaze i traži dodatna mišljenja. Do sada su izabrali troje djece. "Samo želim da to dođe i prođe ono, već se dugo borim s tim i nije više ugodno. Mislim, nije ni na početku bilo ugodno, ali sad ide na živce jako. Ne bi bilo fer, stvarno ne bi bilo fer da netko ne dobije. Mislim, kad su u pitanju novci, onda život nije ono da se brineš stalno o novcima", rekla je Ema.

Uz tri milijarde kuna manjka u zdravstvu, pitanje raspodjele novaca uvijek je aktualno. Pod pritiskom javnosti, Vlada je izvanredno osigurala 14 milijuna kuna.

Svi su svjesni da lijek nije čudotvoran. Ali jedino što ova obitelj godinama ima jesu vjera i nada. A od njih ne planiraju dići ruke.

Više možte pogledati u prilogu Matine Tenžera u večerašnjem Provjerenom u 22:30!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene