Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Elementarna nepogoda za dio Varaždinske županije pogođene nevremenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski župan Zvonimir Sabati proglasio je jutros elementarnu nepogodu za dio županije koji je u utorak navečer, 24. lipnja, pogođen olujnim nevremenom te za dijelove županije koji su stradali u nevremenu, tjedan dana ranije, 17. lipnja.

Elementarna nepogoda proglašena je za općine Vinicu, Cesticu, Petrijanec, Maruševec, Sračinec, Vidovec, Beretnice, Sveti Ilija, Kneginec Gornji, Jalžabet, Ljubeščicu te gradove Varaždin i Varaždinske Toplice.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Štete od nevremena - 2 Nevrijeme na sjeveru Hrvatske Dan nakon velikog nevremena zbrajaju se štete, građani očajni: "Ne znamo ni sami kako nastaviti"

Elementarna nepogoda proglašena je i za područje Novog Marofa, i cjelo područje općine Breznički Hum, koje je stradalo u nevremenu 17. lipnja.

Po županovim riječima posljedice nevremena, koje je zahvatilo veći dio Varaždinske županije, su katastrofalne, a štete se još uvijek utvrđuju.

Najviše su stradale poljoprivredne površine gdje šteta, prema prvim procjenama iznosi između 60 i 80 milijuna kuna. Na dugogodišnjim nasadima voćnjaka i vinograda šteta je procijenjena na dodatnih 10 do 12 milijuna kuna, dok je na objektima, vozilima i komunalnoj infrastrukturi procjenjena na 25 milijuna kuna, kazao je Sabati.

Županija će iz svog proračuna izdvojit 1,3 milijuna interventnih sredstava za ublažavanje posljedica nevremena, dok bi gradovi i općine trebali izdvojiti dodatnih 3,5 milijuna kuna pomoći, najavio je župan Sabati.

U otklanjanju posljedica štete pomoć su obećali ministar poljoprivrede Božidar Pankretić te ministar financija Ivan Šuker, nakon što jedinice lokalne uprave i samouprave dostave konačne podatke o visini štete, rekao je varaždinski župan Zvonimir Sabati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene