Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultrabrze punionice

Dobra vijest za sve one koji razmišljaju zeleno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici električnih vozila uskoro će na hrvatskim autocestama baterije svojih vozila moći napuniti na ultrabrzim punionicama u samo 15 do 30 minuta.

Jedno od prvih pitanja koje će većina ljudi postaviti vlasnicima električnih vozila vjerojatno će biti vezano uz njihovo punjenje jer, dok će vlasnici benzinaca i dizelaša bez problema pronaći najbližu benzinsku stanicu u gradu, na lokalnim cestama i na autocestama, vlasnici električnih vozila morat će uložiti malo više truda ako žele pronaći mjesto na kojem će napuniti bateriju svog vozila. Posljednjih godina, kako u svijetu, tako i u našoj zemlji, situacija je sve bolja te je korisnicima električnih vozila dostupan sve veći broj punionica, a zahvaljujući njihovoj sve većoj popularnosti, brizi za okoliš, ali i subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je samo prošle godine odobrio 18,5 milijuna poticaja za kupnju elektronskih i hibridnih vozila, tijekom sljedećih nekoliko godina u Hrvatskoj očekujemo otvaranje novih HEP-ovih ELEN punionica.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Franjo vs Matej: S kime biste radije napravili đir po gradu? (Foto: Nova TV Content Team) James Dean 21. stoljeća ili mladi Tesla? Franjo vs Matej: S kime biste radije napravili đir po gradu?

Sljedećih godina očekujemo otvaranje brojnih novih punionica diljem Hrvatske

Tome će pridonijeti i novi zakon vezan uz izgradnju infrastrukture za alternativna goriva koji bi trebala donijeti Europska unija, ali i Hrvatska, s kojim bi se trebali utvrditi minimalni zahtjevi za izgradnju infrastrukture za punjenje vozila na alternativna goriva, njihove tehničke specifikacije kao i propisivanje mjera poticanja razvoja ovih tržišta. Već za ovu godinu HEP je u okviru mreže stanica za punjenje električnih vozila ELEN najavio otvaranje punionica u još 19 gradova, a sljedeće godine ova će kompanija postaviti brze punionice i na hrvatske autoceste. Očekuje se kako će do 2020. godine broj postaja za punjenje električnih vozila na našim autocestama porasti na čak 164 te će biti postavljene na svakih 50 km autocesta, tako da vlasnici električnih vozila neće imati nikakvih problema s pronalaženjem mjesta za punjenje svojih e-ljubimaca čak i kada idu na duži put.

Vozila se mogu puniti i na kućnoj utičnici

Za razliku od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem koje na svakoj benzinskoj postaji možemo napuniti za minutu-dvije, proces punjenja električnih vozila traje duže, no prednost e-vozila je što se mogu puniti i na kućnoj utičnici (koja je najčešće smještena u garaži) s odgovarajućim kabelom standardiziranog priključka. Tako se baterija automobila može puniti npr. tijekom noći (kada je cijena električne energije najjeftinija) pa vlasnici ovakvih automobila često niti neće imati potrebu za stajanjem na punionici. Javnim punionicama mogu se koristiti sva vozila koja imaju mogućnost identifikacije na tu punionicu (putem kartica, smartphonea, RFID kartica i slično), bez obzira tko je opskrbljivač električne energije, a postoje i privatne punionice koje mogu imati npr. hoteli, ali njihovo korištenje dopušteno je samo gostima hotela.

Na superbrzim DC ELEN punionicama vozilo možete napuniti za 15 do 30 minuta

Ovisno o načinu punjenja i pretvaraču samog vozila, postoje i tzv. brze DC punionice koje omogućavaju punjenje istosmjernom strujom i AC punionice na kojima će punjenje baterije trajati po nekoliko sati najviše iz razloga nemogućnosti 'primanja' veće količine snage električne energije u bateriju pa proizvođači e-vozila stavljaju pretvarače od 3.7 kW u sama vozila.

Punionice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj najviše postavljenih javnih punionica (22) ima HEP te je većinom riječ o AC punionicama maksimalne snage 22 kW s priključkom CCS Mode 3 Type 2. Posljednja stanica za punjenje električnih vozila otvorena je prošlog tjedna ispred Gradskog poglavarstva Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića te je riječ o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju. Stanica se sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 kW DC i 43 kW AC, uz mogućnost istovremenog punjenja dvaju vozila. Trenutnu i buduću pokrivenost gradova HEP-ovim punionicama možete vidjeti na priloženoj karti, a osim AC punionica, u Koprivnici i Zagrebu postavljene su i AC/DC punionice s multi-standard priključcima.

Karta postojećih HEP-ovih punionica i punionica koje će se uskoro otvoriti

Ove ultrabrze DC punionice snage minimalno 50 kW u budućnosti će biti postavljene i na autoceste te će zahvaljujući multi-standard priključcima omogućiti punjenje svih vrsta električnih vozila bez obzira na vrstu utičnice na samom vozilu. Vrste utičnica razlikuju se ovisno o proizvođaču i trenutno su prisutni standardi CHAdeMO, CCS i Type 2 AC te će svi vlasnici vozila s ovim utičnicama bez problema moći napuniti baterije na HEP-ovim DC punionicama.

Dobitna kombinacija – brzo punjenje i baterije velikog kapaciteta

Iako punjenje baterije električnih vozila u nekim slučajevima može trajati između šest i osam sati, vrijeme punjenja na ultrabrzim punionicama skraćeno je na samo između 15 i 30 minuta. Također, zbog mogućnosti punjenja e-vozila korištenjem obične kućne utičnice, vlasnici električnih vozila često niti ne trebaju ići na stanice za punjenje jer u garaži preko noći mogu napuniti bateriju koja bi trebala izdržati cijeli dan (ili nekoliko dana, ovisno o udaljenosti koju dnevno prođu), osim ako ne idu na neki duži put. Trenutni prosječni domet e-vozila iznosi između 120 i 300 km, dok Teslini modeli mogu odvoziti i više od 400 km s jednim punjenjem baterije, a već ove godine očekuju se novi modeli električnih vozila čija će baterija podržavati domet čak do 600 km. S vremenom možemo očekivati sve snažnije baterije koje će omogućiti još veći domet, a zahvaljujući kućnom punjenju, odnosno ultrabrzim punionicama kakve će HEP uskoro postaviti i na našim autocestama, čini se kako će u budućnosti za put od Zagreba do Splita i natrag biti potrebno samo jedno kratko stajanje na punionici na autocesti, pri čemu će trošak utrošene energije i zagađenje okoliša biti puno manje u odnosu na klasične automobile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene