Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbija primati hranu

Muškarac ozlijeđen u eksploziji osumnjičen za postavljanje eksploziva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljstvo policije objavilo je da su uhitili muškarca osumnjičenog za postavljanje eksplozivnih naprava u Zagrebu.

Policija je uhitila 54-godišnjeg V.B. kojeg sumnjiči za postavljanje dvije eksplozivne naprave u Zagrebu, 9. i 11. siječnja. Radi se o muškarcu ozlijeđenom u eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu. Slučajevi bombe na pruzi u Podsusedu i onaj na autobusnoj stanici u Stenjevcu tako su povezani.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

Njegovu je obranu preuzeo odvjetnik Brako Šerić koji je nam je rekao da je njegov branjenik zadržan u Vinogradskoj bolnici i da će ga ondje u ponedjeljak ujutro i službeno ispitati policija.

>> 'Doma se sve treslo, k'o da je auto uletio u kuću!

>> Policija i forenzičari se povukli, još se ne zna što je uzrokovalo eksploziju na pruzi

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je zbog postavljanja improviziranih eksplozivnih naprava 9. siječnja u Susedgradu i 11. siječnja u Stenjevcu osumnjičen hrvatski državljanin, rođen 1959., koji se nalazi na bolničkom liječenju.

Bijelić je rekao da se još uvijek utvrđuje motiv tog slučaja te da je već nakon prve eksplozije osnovana radna skupina sastavljena od raznih stručnjaka među kojima su i djelatnici SOA-e, a koja bi trebala utvrditi osobe eventualno uključene u to kazneno djelo te posebno motiv.

Policija uhićenog muškarca tereti za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili djelom, za što je predviđena kazna do pet godina zatvora. No, istraga će pokazati tereti li se osumnjičenog za neko drugo kazneno djelo.

Kombiniranim vještačenjem ostataka eksplozivnih naprava utvrđena je vrsta eksploziva te način i mehanizam njihova aktiviranja te da su izuzeti predmeti dali odgovarajuću potkrjepu sumnjama policije, rekao je Bijelić.

Policija je do sada obavila više 250 obavijesnih razgovora i izvršila 25 pretraga stanova, vozila, mobitela i računala, a u Centru za kriminalistička vještačenja vještači se više od 200 predmeta. Nad velikim dijelom tih predmeta dovršena su vještačenja i ona pokazuju sumnju u uhićenog. Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić rekao je da će policija pojačati aktivnosti na terenu radi osiguranja sigurnosti građana.

U policiji su dodali i da će osumnjičenom muškarcu, u iduća 24 sata biti određen istražni zatvor, a kao što smo naknadno doznali, biti će i službeno ispitan u ponedjeljak ujutro. 

Podsjetimo, prva eksplozija, 9. siječnja, dogodila se na željezničkoj pruzi u Susedgradu kad je na eksplozivnu napravu naletio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. siječnja, nešto iza ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu. Obje su uznemirile stanovnika i na gradske ulice izvukle duge policijske cijevi. Osim što su se dogodile u razmaku manjem od 48 sati i u istom području u zapadnom dijelu grada, zajedničko im je što su u oba slučaja improvizirane eksplozivne naprave prouzročile tek manju štetu - neznatno oštećenje pruge 50-tak metara zapadno od željezničke postaje Podsused i pucanje stakala na autobusnoj stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice.

Nagađanja o mogućem terorističkom činu već su prije odbacili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, šef zagrebačke policije Goran Burušić i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je eksplozije okarakterizirao djelima protiv opće sigurnosti. U oba slučaja bio je prekinut željeznički promet na X. koridoru, najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove vozi i pridgradska željeznica.

Osim domaćih medija zanimanje za eksplozije koje su potresle zapadni dio Zagreba postale su i svjetska vijest koju su prenijeli mediji od Srbije preko Njemačke do Amerike.

Osumnjičeni muškarac premješten je u zatvorsku bolnicu i odbija primati hranu. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene