Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za uvođenje?

Ekspertiza: Hrvatskoj trebaju vinjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenje vinjeta u Hrvatskoj donijelo bi višestruku korist, uz isti profit, navodi se u novoj stručnoj ekspertizi.

Radi se o Studiji o uvođenju vinjeta na hrvatskim autocestama, kojoj je autor profesor Ivan Dadić sa Fakulteta prometnih znanosti, koji ju je izradio u suradnji s Institutom prometa i veza. Ekspertiza predlaže uvođenje tri kategorije vinjeta u Hrvatskoj, prenosi Novi list.

Pročitajte i ovo Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo Slika nije dostupna Problem za Slovence Pojavile se lažne vinjete za 40 eura

>> Struka tvrdi: Vinjete su jeftinije i riješile bi gužve

Prva kategorija vinjeta bila bi na period od deset dana i koštala bi 90 kuna za osobni automobil. Druga kategorija vinjeta koštala bi 360 kuna i trajala bi dva mjeseca, a posljednja kategorija bila bi na godišnjoj razini i koštala bi 900 kuna.

Kombinacija i prijelazno razdoblje

Studijom se predlažu i regionalne vinjete, jednostavnim sistemom podjele na pet regija, s vlastitom cijenom vinjeta za svaku od regija. Predložene prometne regije bile bi Hrvatsko primorje i Istra, Središnja Hrvatska, Lika, Dalmacija i Slavonija. Godišnja vinjeta u Središnjoj Hrvatskoj, u koju bi spadao i Grad Zagreb, građane bi koštala 630 kuna.

Sustav je zamišljen tako da bi se mogle kombinirati obje vrste vinjeta, ovisno o potrebama građana, a studijom je predviđena i prijelazna faza u kojoj bi se još neko vrijeme nakon uvođenja vinjeta zadržala stara naplata cestarine. Državne tvrtke ili koncesionari ne bi osjetili promjenu te bi jednako, kao i dosad, radili svoj posao i ostvarivali prihode.

25 posto skuplje tijekom turističke sezone

Vlada bi jedino morala osnovati Agenciju za naplatu cestarina, koja bi štampala vinjete, organizirala i kontrolirala razdiobu prikupljenih sredstava. Sustavom je predviđeno i povećanje cijene desetodnevnih vinjeta za 25 posto tijekom turističke sezone, kao i uvođenje nekih novih prometnica u sustav naplate, poput riječke i splitske obilaznice.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene