Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO istraživanje

Kada HDZ-ovci biraju: Tko su najpopularniji ministri među njihovim biračima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Ipsos Puls napravila je ekskluzivno istraživanje za Dnevnik Nove TV u kojem su građani rekli što misle o godinu dana Kukuriku koalicije na vlasti.

Godina razočaranja

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Godinu dana od pobjede Kukuriku koalicije, DNEVNIK Nove TV proveo je sustavno istraživanje o raspoloženju građana Vladom Zorana Milanovića, baš kao i nakon 100 dana i šest mjeseci.

Nakon godinu dana, 62 posto građana rad Vlade ocijene ispod svojih očekivanja, a njih 30 posto od Vlade je dobilo sto je i očekivalo. Samo 3 posto građana oduševljeno je radom Vlade.
Vidljiv je pad očekivanja u radu Vlade, jer još tamo nakon prvih 100 dana, 47 posto građana rad Vlade ocijenilo je u skladu sa svojim očekivanima, a 42 posto građana tada je smatralo da Vlada radi ispod očekivanja.



Tko je to razočaran Vladom?

Da Vlada radi ispod njihovih očekivanja misle građani u dobi između 30 i 44 godina, i to njih 70 posto, visokoobrazovani sa 69 posto, birači sa sela sa 70 posto, te Ličani i stanovnici Banije sa 69 posto.

A tko nije...

Mlađi do 30 godina su dobili od Vlade što su i očekivali, misli to 35 posto tih birača. Ali i 35 posto birača u dobi između 45 i 60 godina, zadovoljno je radom lade. Stanovnici u gradovima, njih 35 posto zadovoljno je radom Vlade, kao i 38 posto birača Istre i Primorja.

Kukuriku birači podijeljeni

Birači Kukuriku koalicije podijeljeni su u očekivanjima rada Vlade, ali njih 49 posto misli da Vlada radi ispod očekivanja, a njih 44 u skladu s očekivanjima. To je 'alarm za uzbunu', budući da je nakon 100 dana s očekivanjima od Vlade bilo zadovoljno 60 posto, a nezadovoljnika je tada bilo tek 28 posto.



I premijer bolji od premijerke, ali...

Da je Zoran Milanović kao predsjednik Vlade bolji je od svoje prethodnice Jadranke Kosor misli 43 posto birača. Da je podjednak, misli njih 24 posto, a da je lošiji misli 28 posto birača. Ne zna njih 5 posto. U posljednjih godinu dana, očekivano, potporu je premijer gubio među onima koji misle da je bolji. Takvih je, nakon 100 dana, bilo 56 posto, a onih koji su tada mislili da je bio lošiji, bilo je 15 posto.

Vlada bolja od prethodne, ali...

Uspoređujući Vladu Zorana Milanovića s prethodnom, većina građana ima gotovo identičan stav kao i prije godinu dana. Sada njih 40 posto misli kako je ovo bolja Vlada, 31 posto da je podjednaka kao i prethodna, a da je lošija od Vlade Jadranke Kosor, misli 23 posto birača.

I na kraju dobila 'trojku'

Kada bi Vladu, nakon godinu dana od pobjede, ocjenjivali školskim ocjenama, Banski bi dvori dobili ocjenu 2,4 ili 'trojku'. Usporedbe radi, prethodna je Vlada nakon godinu dana (2010.), imala ocjenu 2,9 što je nešto bolja 'trojka'.

>> EKSKLUZIVNO istraživanje: Koje poteze Hrvati zamjeraju Milanovićevoj Vladi?


Popularni ministri - Kotromanović zvijezda i vlasti i oporbe

Ante Kotromanović najpopularniji je ministar Milanovićeva kabineta sa 72 posto potpore. Koliko je popularan, pokazuje da s više od 70 posto uživa potporu i kod svojih birača i birača HDZ-a. Nema sumnje kako su mu u popularnosti pomogle posljednje aktivnosti vezane uz povratak generala Gotovine i Markača u Hrvatsku.

Drugi najpopularniji ministar je Fred Matić sa 68 posto potpore, a da je zvijezda, pokazuje i to što ga ga podupire i 58 posto birača HDZ-a. Ministar turizma Veljko Ostojić treći je na listi popularnosti sa 65 posto potpore. Ostojić ima 80 posto potpore kod svojih i 58 posto potpore kod birača HDZ-a. Vesna Pusić i dalje je među popularnim ministricama sa 62 posto potpore, a istu potporu ima i Rajko Ostojić. Milanka Opačić uživa potporu 59 posto građana, a Ranko Ostojić njih 53 posto.

Ostali ministri su ispod 50 posto popularnosti. Neven Mimica ima potporu 48 posto birača. Slavko Linić je na 45 posto potpore, dok Orsat Miljenić ima potporu 41 posto građana. Potom je tu Branko Grcić s 40 posto, a istu potporu uživa i Arsen Bauk.

Samo 39 posto potpore imaju ministri Maras i Jovanović. Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva ima potporu od 38 posto, a Andrea Zlatar Violić uživa potporu od 36 posto. Siniša Hajdaš Dončić ima potporu od 33 posto birača, dok Tihomir Jakovina godinu dana završava s 27 posto, a Mihael Zmajlović s 25 posto potpore. Radimir Čačić od Vlade se oprostio s potporom među građanima od 22 posto, a nova ministrica koja je u javnosti nepoznata, očekivano, uživa potporu od 22 posto.

Nepopularni, očekivano, Čačić, ali i Jakovina te Jovanović

Radimir Čačić je otišao kao najnepopularniji ministar sa 70 posto, a odmah iza njega je Tihomir Jakovina s 55 posto negativnih poena. Treće mjesto dijele ministri Jovanović i Linić s 47 posto. Na toj listi su još i ministri Zmajlović s 36 posto te Mirando Mrsić s 36 posto.



A tko su 'nevidljivi ministri'?


I nakon godinu dana ima ministara za koje građani nisu čuli ili ne znaju tko su. Očekivano kao nova predvodi tu listu ministrica Anka Mrak Taritaš s 58 posto, a nakon godinu dana za Andreu Zlatar Violić nije čulo ili ne zna pola Hrvatske. Tu je očito i samozatajni Orsat Miljenić za kojega ili ne zna ili nije čulo 42 posto građana. Noviji ministar Siniša Hajdaš Dončić nepoznat je za 43 posto Hrvatske, a Mihael Zmajlović za 40 posto birača.
U kategoriju nepoznatih spadaju još potpredsjednik Grčić kojeg ne zna 39 posto Hrvatske te ministri Bauk i Maras koji su nepoznati za 36 posto birača. Zanimljivo, iako je u politici najduže, za trećinu Hrvatske Neven Mimica je ili nepoznat ili nisu čuli za njega.

Tko su gubitnici godine?

U odnosu na 100 dana i nakon godinu dana od pobjede najveći pad popularnosti bilježi Željko Jovanović koji je sada na 15. mjestu, a nakon 100 dana Vlade bio je 5.mjestu po popularnosti. On gubi i potporu među Kukuriku biračima. Prvo mjesto nakon 100 dana, Rajko Ostojić zamijenio je sada petim mjestom popularnosti.

A dobitnici su...

Osim dvojca Kotromanović i Matić, uzlet bilježi ministar Veljko Ostojić koji je s 10. skočio na 3. Mjesto, dok je Orsat Miljenić nakon 21. mjesta, kao apsolutno nepoznat, sad u zlatnoj sredini i zauzima 10. mjesto. Rejting je blago popravio i Branko Grčić jer je s 18. skočio na 12. mjesto.

A ima i nešto čudno


Andrea Zlatar Violić danas je za pola Hrvatske nepoznanica, ali i ministrica koja uživa veću potporu među biračima HDZ-a u odnosu na svoje birače. Ona je za 44 posto HDZ-ovih birača pozitivna u odnosu na 39 posto Kukuriku birača.



Koga vole kukuriku birači

Fred Matić prvi je i najpopularniji ministar birača koalicije s 82 posto, a slijedi ga Vesna Pusić s 80 posto. Isti postotak ima i Veljko Ostojić. Potom slijede ministri Kotromanović i Rajko Ostojić sa 78 posto. Milanka Opačić uživa 76 posto potpore, dok Ranko Ostojić ima potporu 70 posto svojih birača. Slavko Linić ima potporu 62 posto svojih birača, a Neven Mimica je na 60 posto. Tu su još i ministri Jovanović s 56 posto potpore, Mrsić s 57 posto, Bauk s 55 posto i Maras s 50 posto.

HDZ-ovci vole...

Ante Kotromanović je među 71 posto HDZ-ovih birača ostavio pozitivan dojam. No, nije jedni, 58 posto HDZ-ovih birača to misli o Fredu Matiću, a 56 posto o Veljku Ostojiću. Kod 49 posto HDZ-ovih birača pozitivan dojam ostavio je Rajko Ostojić, 45 posto Neven Mimica, a kod 40 posto Milanka Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene