Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO Vrdoljak: Legalizacija će sada ići puno brže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost u Dnevniku Nove TV bio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak koji je pojasnio nova pravila za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Koliko će biti potrebno dokumenata da se legaliziraju bespravno sagrađeni objekti? Štale i kuće će biti deseterostruko jednostavnije legalizirati, za njih će biti potreban samo jedan dokument. Za neke velike objekte, apartmane, trebat će neke zahtjevnije papire, ali opet puno jednostavnije nego prije

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Treba li Hrvatska legalizirati marihuanu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati"

Kod onih koji imaju apartmane sve ove naknade mogu se popesti i do pola milijuna kuna. Mislite li da će to ljudi moći platiti? Ono što nam je bio fokus su bili pomoćni objekti u poljoprivredi, ruralni dio Hrvatske kojima smo izašli u susret da nakon 500 kuna naknade, ako je objekt veličine do 50 kvadrata, taj je objekt legaliziran i nema plaćanja vodne i komunalne naknade.Oni koji su gradili komercijalne građevine, primjerice apartmane, što i ne spada u socijalnu kategoriju, njima se može dogoditi naknada u obračunu od pola milijuna kuna, ali oni dobivaju objekte u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća eura.

Njima se više isplati dati pola milijuna kuna na rate nego da im se ruši objekt? Naravno. Imat će opciju ili platiti svojoj zemlji ono što je bio dužan platiti, na recimo 60 rata ili će u završnoj fazi provedbe ovog zakona morati platiti više, ili će biti rušen.

>> Evo koja su nova pravila legalizacije bespravnih objekata!

Lokalna samouprava određuje cijeli niz naknada. Mislite li da će biti ekstra nabijanja troškova i udara po građanima?  Mislim da ne, da smo im poslali dobru poruku da im pokažemo da smo im izašli u susret. S druge strane i lokalni izbori su blizu i mislim da će gradonačelnici i načelnici biti pametni i nakon legalizacije tim građanima zaći u susret u plaćanju komunalnih i vodnih naknada u mnogostrukim ratama.Ono što je fokus jest da nema obračuna komunalnog i vodnog doprinosa za objekte manje od 50 kvadrata.

Možete li osigurati mjesečni nadzor satelitom da vidite tko gradi, a tko ne?  Provedba ove legalizacije neće ići na taj način, mi ćemo u područnim uredima gledati kojom se brzinom rješavaju zahtjevi za legalizacijom. Fokus nam je poslati čvrstu poruku. Prvi koje ćemo rušiti sad na jesen su oni koji su gradili u zadnjih godinu dana jer oni nemaju šansu za legalizaciju, i poruka je: nemojte to danas činiti. A nakon toga idemo u potragu za tehnološkim riješenjem. Mislim da je danas preglupo da naši inspektori šetaju ulicama i traže bespravnu gradnju. treba nam tehnologija, sateliti, kojima ćemo periodički moći pratiti promjene.

Mislite li da je moguće do kraja vašeg mandata rješiti ovaj cijeli problem? Do kraja mandata ćemo sigurno riješiti problem legalizacije bespravno sagrađenih objekata, a paralelno s time ćemo izmjeniti Zakon o prostornom uređenju i gradnji koji će ubrzavati dozvole. Mislim da će tada građani Hrvatske puno brže dobivati dozvole da više ne grade ilegalno i mislim da ćemo do kraja mandata riješiti problem legalizacije i ilegalne gradnje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene