Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV doznaje

EKSKLUZIVNO: Suđenje Sanaderu trebalo bi početi 28. listopada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Ivi Sanaderu za navodne malverzacije u slučaju Hypo počet će vrlo brzo i to, kako Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje, 28. ovog mjeseca, odnosno za 24 dana.

Sudit će mu Ivan Turudić, sudac koji se proslavio u velikim predmetima. Sanaderovi odvjetnici u međuvremenu, uvjeravaju javnost da u zamjenu za slobodu bivši premijer ne namjerava ponuditi milijunsku jamčevinu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi prijedlog I odvjetnik Krsnik jamči uredom za Sanadera Slika nije dostupna Nova rasprava o nekretninama Obrana dopunila dokumentaciju za Sanaderovu obranu sa slobode

Sljedeći tjedan, kada će bivši hrvatski premijer sjesti nasuprot Ivana Turudića, glavne karte u aferi Hypo, bit će posložene. Suprostavljene strane iznijeti će svoje dokaze, a sudac, kojeg su na naslovnice doveli veliki i u javnosti intrigantni predmeti,
zakazat će početak suđenja. 'Za očekivati je da će rasprava početi koncem listopada ili studenog ove godine', rekao je Krešimir Devčić sa Županijskog suda u Zagrebu.

Razmišlja se, neslužbeno doznajemo, da to bude 28. listopada. No, taj datum treba usuglasiti sa slobodnim terminima Sanaderovih odvjetnika. Nakon još jednog posjeta Sanaderu, obrane po izlasku iz Remetinca, ljutnju nisu mogli skriti. Gotovo, pa ih je ogorčila priča da je bivši šef Vlade u potrazi za jamcima, koji u zamjenu za njegov izlazak na slobodu, prikupljaju milijunsku jamčevinu. 'Meni već pomalo ide na živce da mi nemamo više nikakve strategije ni taktike. Ni u pitanju pritvora, ni u pitanju obrane. Sve je u medijima. U ovom trenutku i do sada o jamstvu ni sa kim nismo razgovarali, niti smo tu mogućnost razmatrali', rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Za sada možda ne razmišljaju, no novčanu ponudu za Sanaderovu obranu sa slobode ne isključuju. To je, uvjerava odvjetnički tim, bačeno u drugi plan. Blokirana imovina Sanaderu je glavna prepreka zbog koje, osobno, ne može ponuditi jamčevinu. No, može se osloniti na druge - pomoć starih prijatelja i poznanika.

Premda ga Sanader to nije tražio, zatreba li, HDZ-ov bi saborski zastupnik Jerko Rošin uskočio. Dojučerašnjeg stranačkog kolege i bliskog prijatelja, kaže, nije se odrekao. 'Ako me budu pitali, pokazat ću svoju spremnost, ne samo na riječima prijateljstva, nego izlažući se, uvjetno rečeno, nekoj materijalnoj ugrozi. Ali ne vjerujem da bi on pobjegao. Mislim da se prijatelji poznaju u nevolji, a prijatelju u nevolji treba pomoć', rekao je Rošin.

U iduća dva tjedna Sanaderu istječe pritvor. Do tada bi tužitelji morali ispitati preostale svjedoke u predmetu u kojem ga se sumnjiči za isisavanje milijuna iz državnih poduzeća preko Fimi Medije. Dodatan uteg i problem obrani i dalje je opasnost od bijega. 'Mislim da je situacija bitno drugačija i sud će morati razmatrati nove okolnosti, a ne se cijelo vrijeme vraćati na one zbog kojih je određen pritvor', smatra Sloković.

Hrvatsko pravosuđe do sada mu nije vjerovalo. Pred njim su novi rokovi, koji su zbog stizanja jednog za drugim na sud, odvjetnicima zadali brži tempo, a time i nove glavobolje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene