225495
225495
225495
225495
225495

EKSKLUZIVNO: Građani okreću leđa Milanoviću i Josipoviću

  • , 26.03.2012., 19:31
  • Autor:
  • komentara

Zoran Milanović i njegov kabinet ovoga tjedna obilježavaju 100 dana u Banskim dvorima.

 
 
 
 

Crobarometar, istraživanje koje provodi Ipsos Puls, a ekskluzivno objavljuje Dnevnik NoveTV pokazuje da Vlada svojom politikom uživa visokih 51 posto. No, tu je zamjetan pad s 59 posto potpore prije mjesec dana. Istodobno raste broj protivnika Vladine politike i sada ih je 37 posto, dok ih je u veljači bilo 28 posto.

Pad potpore Vladinoj politici Zoran Milanović može tražiti dominatno kod birača HNS-a, gdje je potpora pala sa 78 na 64 posto. Isto je i kod Laburista koji su s 59 posto sada pali na 34 posto potpore. SDP-ovi birači sada s 87 posto podupiru Vladinu politiku.

Vladina politika i dalje je najjača u vanjskoj politici s 50 posto, slijedi socijalna politika s 43 posto, potom gospodarstvo s 42 posto i posljednje financije s 40 posto.

SDP neokrznut - 'narodnjaci' padaju - HDZ na dnu

Nakon 100 dana na vlasti SDP više ne raste, sada su na potpori od 32,7 posto. To je prvi mjesec nakon prošlog kolovoza da im potpora ne raste, već su unutar statističke pogreške nazadovali. Zato je HDZ u ožujku završio na 17 posto. Očito su unutarstranački izbori dodatno stajali tu stranku s jednim od najlošijih rejtinga posljednjih godina.

Laburisti su treća opcija sa 7,1 posto, oni od parlamentarnih izbora stalno rastu, ali zato pada HNS i ožujak završava na 3,9 posto. Njihov pad je blag, ali od kolovoza 2011., kad su imali 7,1 posto, postaje zabrinjavajući.

Populizam prolazi

Potpora Nezavisnoj listi Ivana Grubišića raste i sada je na 3,9 posto, a HSS na 3,5 posto. Pravaši Ante Starčevića su na 3,4 posto, a HDSSB na 3,2 posto. Sve te stranke lijevo ili desno slove i kao populističke opcije i u ožujku su profitirale. HSU je na 2,9 posto. Ostale opcije uzimaju 11,4 posto, a neodlučnih je 11,5 posto.

Saboru dvojka, Vladi i predsjedniku trojka

Školskim ocjenama Vlada ima 2,82 i bilježi pad. Predsjednik isto bilježi pad, a dobio bi ocjenu 3,53. Sabor pak ima ocjenu niže i sada je to 2,38. Ovo je značajan pad potpore, a prvi put veći pad bilježi i Predsjednik.

Predsjednik 'kažnjen' slučajem ZAMP

Predsjednik Josipović u ožujku bilježi značajan pad potpore i sada uživa potporu 78 posto birača, a do prije mjesec dana imao je potporu 84 posto. To je Predsjedniku najlošiji rejting u posljednjih godinu dana.

Premijer Milanović bilježi pad potpore i sada uživa povjerenje 64 posto građana u odnosu na 70 posto prije mjesec dana. Jadranka Kosor pala je na niskih 25 posto potpore, što je njezin drugi najlošiji rejting u godinu dana.

Predsjednik s više od 90 posto uživa potporu birača vladajuće koalcije, ali i 64 posto HDZ-ovih birača. Premijer ima 90 posto potpore birača svoje koalicije, ali i 45 posto HDZ-ovih birača. Jadranka Kosor uživa potporu 64 posto birača svoje stranke ili najniže u posljednjih godinu dana.

Narodnjaci vole Josipovića, Milanovića, Grubišića. Čačić tek šesti!

Zanimljivo je raspoloženje birača HNS-a. Njima su najdraži Predsjednik i Premijer, potom Laburisti Dragutina Lesara s 84 posto. Ivan Grubišić ima 73 posto, Boris Šprem 65 posto, a tek na šesto mjesto dolazi predsjednik HNS-a Radimir Čačić s potporom 57 posto svojih birača.

Potrošen kredit - u zemlju se vratio pesimizam

Prvi put od dolaska nove Vlade više građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Njih je 49 posto, a 37 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Još prije mjesec dana 46 posto građana mislilo je da se ide u dobrom, a njih 40 posto u lošem smjeru.

Zanimljivo, potpora za smjer kojim ide zemlja pala je kod birača vladajuće koalicije, sada tako misli 65 posto SDP-ovaca i 55 posto HNS-ovaca, a još prije mjesec dana u pozitivan smjer vjerovalo je više od 70 posto tih birača.

No zato sada svaki treći HDZ-ovac misli da zemlja ide u dobrom smjeru, dok je to prije mjesec dana mislio svaki četvrti birač te stranke.

Padom do povratka u 2006.

Dolazak nove vlasti doveo je do povratka optimizma, no očekivano i do njegovog pada s prvim potezima Vlade. Nastavi li se pad ovim tempom, u lipnju ćemo doći do očekivanog pesimizma koji je bio praktički od 2006. godine. Sljedeća dva mjeseca Vladi su ključna ili će zaustaviti pad ili ćemo završiti u pesimizmu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se