Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je u optužnici?

Pogledajte kako je Sanader predao Inu MOL-u!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posjedu smo USKOK-ove optužnice protiv Ive Sanadera za Inu. Pročitajte najzanimljivije dijelove.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora je odobrilo zahtjev DORH-a za pokretanje kaznenog postupka u slučaju Ine.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita.

Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti, s visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a, Zsoltom Tamasom Hernadijem, dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj na Inu, te da će se za navedeni iznos dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD INA, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske.

Svjedočenje Ježića

Kako se vidi iz optužnice, iako je Sanader na svjedočenju porekao da ima ikakve veze s novcem MOL-a svjedok Robert Ježić je imao drugu priču. Na ispitivanju je kazao kako mu je Sanader povjerio da se sprema velika transakcija od 10 milijuna eura na njegovo ime te da je to novac kojim mu MOL plaća konzultantske usluge. Novac je radi što veće transparentnosti išao preko računa jedne tvrtke u Švicarskoj, a posao oko isplate provizije rješavao je Stephan Hurlimann.

Ježić platio ručak u Marcellinu

No, novac nije na račun sjeo iz jednog puta već u nekoliko jer se radilo o velikoj transakciji. Prvo je sjelo pet milijuna, a Sanader je, prema iskazu Ježića odmah htio podići novac što nije bilo moguće. Ježić je u iskazu također ispričao kako je u listopadu 2009. godina nalazio s bivšim premijerom na ručku u  zagrebačkom restoranu Marcellino. Pridružio im se i Zsolt Hernadi, a na kraju je cijeli ručak platio - Ježić, a račune je priložio kao dokaz DORH-u.

Sa stilom na Ligu prvaka

Ježić je ispričao i kako je, također u listopadu 2009. putovao s već tada bivšim premijerom u Milano na utakmicu Lige prvaka i to kao gosti Unicredit banke. Putovali su privatnim zrakoplovom Ježićeva DIOKI-ja. Tada je Ježić skupio hrabrosti i rekao Sanaderu da neće biti ništa od druge isplate od pet milijuna eura jer se već u javnosti počelo pričati o umiješanosti Sanadera u prodaju Ine. Ježić je ispričao kako je Sanader reagirao dosta mirno te je tražio da nakon Milana zrakoplov produži u Zurich gdje se našao s bratom Flavijem koji je trebao organizirati prijenos spornih 5 milijuna eura na drugu tvrtku. Za sve navedeno Ježić je predao i dokaze.

Jedini Šuker i Dropulić postavljali pitanja

U optužnici se opisuje i tajni sastanak u premijerovu užem kabinetu na kojem su bili i ministri Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, Božidar Kalmeta i Jadranka Kosor. Na sastanku je Sanader još jednom ponovio kako je spreman prihvatiti zahtjev MOL-a i omogućit mu većinu u odboru ako RH osigura pravo prvokupa i reotkupa dionica Ine.

Konačna odluka o tome je donijeta na sjednici Predsjedništva HDZ-a u studenom 2008. godine. Sanader im je cijelu situaciju dočarao u power pointu nakon čega je uslijedila rasprava, odnosno sve je trajalo jako kratko jer se nitko od HDZ-ovaca nije usuđivao usprotiviti Sanaderu. Jedino je Ivan Šuker pitao kako će oni objasniti javnosti da Mađari imaju većinu u Nadzornom Odboru iako nemaju više od 50 posto dionica, a Marina Matulović Dropulić je zatražila da se ponovi što Hrvatska dobiva zauzvrat. '

Jesmo li svi razumjeli, možemo li onda zaključiti da damo Damiru mandat da može pregovarati s MOL-om?', retorički je upitao Sanader, a sve se nalazi  u iskazu Polančeca koji je nekoliko puta isticao kako sa Sanaderom nije bilo pregovora te da ga se moralo slušati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene