Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Milanoviću nikad manja potpora građana, HDZ sustigao SDP!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U redovitom Crobarometru, koji donosi Dnevnik Nove TV, a provodi ga agencija IPSOS PULS, doznajte kakvi su rejtinzi stranaka, kako građani ocjenjuju Vladinu politiku i koji ih problemi najviše zanimaju.

Svibanj je po redovitom Crobarometru, koji donosi Dnevnik Nove TV, a provodi agencija IPSOS PULS, mjesec s dva značajna pokazatelja - stranačkih rejtinga i Vladine politike i kako je ocjenjuju građani. Istraživanje je provedeno terenski na 1.000 ispitanika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade UŽIVO Plenković se hvali Rafaleima, najavio i iduća ulaganja u vojsku: "Naša sposobnost odvraćanja dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali" Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV Podaci za travanj Prvo istraživanje nakon izbora: Kako stoje stranke i koja su očekivanja građana od nove Vlade? Dnevnik Nove TV objavio novi Crobarometar

HDZ SUSTIGAO SDP

SDP u svibnju nije ni popravio ni pokvario rejting i mjesec završava s 23,8 posto potpore birača. HDZ je pak ''popravio'' za dva postotna poena potporu birača i sada je uz tu stranku 21,5 posto birača. Kako je razlika između dviju stranaka unutar statističke pogreške, može se reći da su SDP i HDZ poravnani.

SDP je i dalje s ovim rejtingom otprilike kao i u proljeće 2007., a HDZ-u je ovo drugi najbolji rezultat u posljednjih 12 mjeseci.

HNS ''IDE NABOLJE''

Laburisti su i dalje treći, mjesec su završili s potporom od 13,1 posto. No zato je HNS prvi put nakon dugo vremena iznad 4 posto. Mjesec završavaju na 4,4 posto potpore. HSS trenutačno uživa potporu od 3,9 posto, a HSP dr. Ante Starčević ima potporu od 3,1 posto.

Grubišićeva lista ima potporu od 2,7 posto, a HDSSB je trenutačno na 2,6 posto. HSU je pak mjesec završio na 2,5 posto.

Ostale stranke imaju: BUZ 2,1 posto, HSP je na 1,6 posto, HSLS i IDS na 0,8 posto, a SDSS na 0,4 posto. Kerumova stranka je na 0,3 posto, a za neku drugu stranku glasovalo bi 2,4 posto, dok je neodlučnih 13,9 posto.

MILANOVIĆ GUBI POTPORU

Zoran Milanović pak svibanj završava s najmanjom potporom među građanima. U ovom trenutku podupire ga 34 posto građana. Tomislav Karamarko je na potpori od 18 posto. Predsjednik Josipović pak ima potporu 73 posto građana.

MILANOVIĆ MEĐU NARODOM

Premijer ima znatniju potporu među starijim biračima i to onima iznad 60 godina uz potporu od 38 posto. No zato je među mladima manje popularan, a najnepopularniji je među generacijom od 31-45 godina gdje uživa potporu od 26 posto.

Kod onih s osnovnom i srednjom školom ima potporu od 30 posto, a onih s fakultetom 42 posto. I ono bitno za predsjednika SDP-a, podupire ga 88 posto birača njegove stranke. Milanović dobro stoji u Istri i Primorju s 37 posto potpore, a Dalmacija mu je slaba točka, tamo ga podupire 27 posto birača.

KARAMARKO MEĐU NARODOM

Tomislav Karamarko nešto bolji rejting ima među mladim biračima do 30 godina. Najlošije stoji među biračima od 45 do 60 godina. Najbolje stoji u Slavoniji s 25 posto , lošije stoji u sjevernoj Hrvatskoj s potporom od 15 posto, a najlošije u Primorju i Istri s 9 posto. Karamaraka pak podupire 62 posto HDZ-ovih birača.

Svibanj je politički bio poguban za sve političare, svi su gubili potporu. No najveći problem može biti premijeru da mu građani sve manje vjeruju. I to najmanje od dolaska na vlast.

Prvi je i dalje predsjednik Josipović s potporom od 73 posto, ali blagim padom. Drugi je Dragutin Lesar s 48 posto, a treći Ivan Grubišić s 47 posto potpore. Josip Leko ima potporu od 47 posto, a šefica diplomacije Vesna Pusić 42 posto.

Ruža Tomašić jedina je za dva posto popravila rejting i sada ima 34 posto, isti postotak potpore kao i Zoran Milanović. Ivan Jakovčić uživa potporu 20 posto birača, Vladimir Šišljagić ima potporu 18 posto, a Tomislav Karamarko je na 18 posto.

VLADINA POLITIKA - NIKADA MANJA POTPORA

Zadovoljstvo Vladinom politikom sve je manje, točnije najmanje od formiranja Vlade. U ovom trenutku 24 posto građana podupire Vladinu politiku, a protiv je njih 66 posto. Ne zna 9,7 posto birača.

SMJER ZEMLJE STABILNO LOŠ

Smjerom kojim ide Hrvatska trenutačno je nezadovoljno 71,7 posto birača, a zadovoljno njih 19 posto, ne zna 9,2 posto. Tu je već mjesecima odnos pesimista i optimista više-manje na istim osnovama.

TRI INSTITUCIJE – LOŠ, LOŠIJI, NAJLOŠIJI

Sve tri institucije imaju blagi pad potpore gledano školskim ocjenama. Predsjednik je na 3,25, Vlada je 2,18, a Hrvatski sabor 1,93.

ŠTO HRVATE ZANIMA

Hrvatima je i u svibnju najvažnije bilo pitanje nezaposlenih. To velikim problemom smatra 88 posto građana. Slijedi pitanje gospodarstva i ekonomska situacija s 62 posto. Siromaštvo je na trećem mjestu s 49 posto, životni standard je na 47 posto. A tu je još i korupcija na svim razinama s 43 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene