456943
456943
456943
456943
456943

EKSKLUZIVNO Koga birači vide na čelu SDP-a i kako pamte Milanovića

  • , 13.11.2016., 19:30
  • Autor:
  • komentara

Dnevnik Nove TV donosi rezultate telefonskog istraživanja o raspoloženju birača, ponajprije SDP-a, o novom predsjedniku ili predsjednici, koje politike stranka treba zastupati i komu se obraćati, ali i koja je sada uloga Zorana Milanovića te kako ga na kraju političkog puta ocjenjuju birači.

 
 
 
 
EKSKLUZIVNO Koga birači vide na čelu SDP-a i kako pamte Zorana Milanovića (Video: Dnevnik Nove TV)
EKSKLUZIVNO Koga birači vide na čelu SDP-a i kako pamte Zorana Milanovića (Video: Dnevnik Nove TV)

 

ŠTO MISLITE TKO ĆE POBIJEDITI U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA SDP-a (svi birači)

Među svim biračima u Hrvatskoj, znači ne samo SDP-ovim, ispitanici misle da je prvi izbor Tonino Picula s 29 posto potpore, potom slijedi Ranko Ostojić s 25 posto. Iza njega je Davor Bernardić s 22 posto. Slijedi Orsat Miljenic sa 6 posto potore, pa Vesna Škulic s 2 posto, Karolina Leaković s 1 posto, a 1 posto ima i Gordana Sobol. Niti jednog od ponuđenih ne prepoznaje 4 posto ispitanika, a ne zna što bi odgovorilo njih 10 posto.

ŠTO SDP-OVI BIRAČI MISLE TKO BI TREBAO BITI PREDSJEDNIK

Među biračima SDP-a vodi Ranko Ostojić s 38 posto potpore, slijedi ga Tonino Picula s 26 posto. Treći je Davor Bernardić s 20 posto potpore, a Orsat Miljenic je na 8 posto. Vesna Škulic ima potporu od 2 posto, Gordana Sobol od 1, a Karolina Leakovic 0 posto. Ne zna koga bi ili pak ne bi nikoga od ponuđenih njih 5 posto.

TKO ĆE SDP VRATITI NA VLAST – KADA SE PITAJU SVI BIRAČI

Da će to biti Tonino Picula, misli 31 posto birača, potom Ranko Ostojić, misli njih 20 posto, zatim je tu Davor Bernardić sa 16 posto, a i tu je na 4. mjestu Orsat Miljenic s 5 posto. Slijedi Gordana Sobol s 2 posto, Vesna Škulić i Karolina Leaković imaju potporu od 1 posto. Nitko od ponuđenih ili niti jedan - zaokružilo je 9 posto, a ne zna njih 14 posto.

SDP-OVI BIRAČI PAK ZNAJU TKO BI IH VRATIO NA VLAST

Ranko Ostojić i Tonino Picula doslovno su poravnati i uživaju potporu 28 posto birača. Davor Bernardić ima potporu njih 16 posto, a Orsat Miljenić njih 6 posto. Gordana Sobol 4 posto, Vesna Škulić 1 posto, Karolina Leaković nula i ne zna njih 16 posto.

SDP KOJIM PUTEM – LIJEVO ILI CENTAR

Većina birača SDP-a misli da stranka treba ostati tu gdje je ili njih 49 posto, da se treba primaknuti centru, misli njih 22 posto, a da treba više na lijevo, misli 20 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.

SDP-OVI PRIORITETI U POLITIKAMA AKO DOĐU NA VLAST (OD NAJVEĆEG DO NAJMANJEG)

Politika prema mladima 43%
Zaštita radničkih prava 41%
Povratak radnicima/ZAŠTITA RADNIČKIH PRAVA 39%
Veća zaštita umirovljenika 26%
Reforma obrazovanja (Kurikularna reforma) 25%
Zalaganje za obrtnike i poduzetnike 22%
VeĆe odvajanje države i crkve (revidiranje ugovora sa Sv. Stolicom) 17%
Veća zastupljenost žena u politici 11%
Nešto drugo 4%
Ne znam 4%

MILANOVIĆEV ODLAZAK: UTJECAJ NA SDP - SVI BIRAČI

Da će odlazak Milnovića SDP-u donijeti više koristi nego štete, smatra 51 posto svih birača, da će sve biti jednako kao i prije, misli njih 29 posto, a da je to šteta za SDP, misli njih 12 posto. Ne zna što bi odgovorilo njih 7 posto.

SDP-ovi birači su podijeljeni oko te teme, jer njih 37 posto misli da će to biti korisno za stranku, ali ih isto toliko misli da će sve biti podjednako kao i prije. Šteta je za njih 20 posto. Ne zna 6 posto ispitanika.

ZORAN MILANOVIĆ OD 2007. – VIŠE POZITIVNOG ILI NEGATIVNOG – SVI BIRAČI

Da je Zoran Milanović učinio više pozitivnog za Hrvatsku, misli 46 posto birača, a da je bilo više negativnog, misli njih 36 posto, podjednako misli njih 9 posto, dok ostali nemaju jasan stav.

SDP-ovi birači, njih 81 posto misli kako je učinio više pozitivnog na političkoj sceni za Hrvatsku, a samo 10 posto da je učinio više negativnog, da je učinio podjednako i dobrog i lošeg misli njih 7 posto, a ne zna 2 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS, u razdoblju 10.-12. studenog, CATI metodom, na reprezentativnom uzorku od 602 punoljetna građanina Hrvatske, statistička pogreška uzorka iznosi +/-4%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se