Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

Danas bi Bandić pobijedio, doznajte tko su njegovi birači!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su danas izbori Milan Bandić imao bi pobjedu u prvom krugu. Donosi to EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Dnevnika NOVE TV koje je proveo IPSOS PULS.

Bandić vodi u prvom krugu

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Milan Bandić bi u prvom krugu da su danas izbori osvojio 36,3 posto glasova. Rajko Ostojić kao kukuriku kandidat imao bi 23 posto birača uz sebe.

Od ostalih kandata tu je Vladimir Ferdelji kao kandidat HSLS-a i HSS-a s osvojenih 12,3 posto glasova, a HDZ-ov kanddiat, ako to bude Željko Reiner imao bi potporu 8,1 posto birača. Branko Vukšić osvojio bi pak 8 posto birača, a neodlučnih bi bilo 10 posto Zagrepčana.

No rezultat može biti i drugačiji ako HDZ ima drugog kandiata – Domagoja Miloševića. Bandić bi neznatno povećao prednost na 37,3 posto kao i Rajko Ostojić na 24,9 posto. Ferdelji bi imao 14 posto birača a Branko Vukšić njih 7,6 posto. Domagoj Milošević osvojio bi za HDZ 5,9 posto birača ili manje od Reinera, a neodlučnih je 8,9 posto.

Bandićevi birači su...

Milan Bandić zastupljen je među biračima do 30 godina s 42 posto, ali i onima od 31 do 44 godine s 40 posto potpore. Birači s osnovnom školom s 52 posto podupiru Bandića, ali i prigradska naselja s 47 posto potpore. Za njega su birači s prihodima do 4.000 kuna s 43 posto potpore.

Ostojić računa na...

Rajko Ostojić može računati na veću potporu birača iznad 60 godina s potporom od 32 posto, s višom školom podupire ga njih 32 posto. A za Ostojića glasalo bi više birača s prihodima od 5.501 do 8.500 kuna.

Bandić i kandidat HDZ-a

Milan Bandić u prvom krugu osvaja i 33 posto birača HDZ-a, ali i 14 posto birača dojučerašnje stranke SDP i partnera. No ostali birači ga podupiru s 36 posto.

Bandić bi dobio i drugi krug!

Milan Bandić bi u drugom krugu osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić njih 38 posto. Na izbore neće izaći njih 4,5 posto, a ne zna komu dati glas 5,5 posto biraca.

Drugi krug je zapravo utrka za gotovo 50 posto birača koji u prvom krugu nisu dali glas ni Bandiću, ni Ostojiću.

Bandić u drugom krugu kupi desnicu, Ostojić ostale

Milan Bandić u drugom krugu može računati na 77 posto birača HDZ-a. Od ostalih kandidata više glasova osvaja Rajko Ostojić i njemu bi glas dalo 44 % birača Vladimira Ferdeljia, ali i 46 posto birača Branka Vukšića, te 63 % ostalih birača.

Gradsku skupštinu osvaja Kukuriku koalicija

Koalicija SDP/HNS/HSU osvojiila bi 29,4 % u borbi za gradsku skupštinu, a Bandićeva lista 22,4 % birača. Od ostalih stranaka Laburisiti bi osvojili 9 % birača, a HDZ 8,6 % birača. Dok bi nezavisna lista Tatjane Holjevac imala 6,9 % birača, a HSLS i HSS 6,2 % birača. Blizu praga je HSP Ante Starčević s 4,7 % birača, a neodlučnih je 9,8 % birača.

Život u metropoli se pogoršao - Bandić dobiva "trojku"

Nakon 4 godine 54,5 % Zagrepčana misli kao se život u metropoli pogoršao, a njih 30,9 % misli kako je stanje isto. Da je bolje misli tek 11,9 % birača, a ne zna njih 2,9 %.

Tko su optimisti, a tko pesimisti?

Optimisti u Zagrebu su oni s osnovnom školom i to njih 17 %, te s primanjima do 4000 kuna. Pesimisti su pak stariji od 60 godina i to njih 61 %, a s prihodima od 4.001 do 5.500 kuna njih 71 %.

Bandiću "trojka"

Milan Bandić školskim rječnikom od svojih sugrađana pak dobiva ocjenu 3,1 ili ''trojku''. Bolje prolazi kod birača s onovnom školom gdje dobiva i „četvorku'' ili 3,7. Lošije prolazi kod fakultetski obrazovanih birača gdje dobiva 2,7, ali i birača s prihodima većima od 8500 kuna gdje ima ocijenu 2,9. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene