Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio ministar zaštite okoliša

EKSKLUZIVNO: Hoćemo li biti zatrpani otpadom? I Zagrebu izdano rješenje o zabrani odlaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV je bio ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša je izdalo nova rješenja o zabrani rada odlagalištima u Hrvatsko. Rješenje je ministarstvo izdalo i za Zagreb te Koprivnicu!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inspekcijska zabrana Zmajlović: Nema popuštanja za trogirsko odlagalište Slika nije dostupna 'Nema više izgovora' Zmajlović: Od odvajanja bio otpada nisam odustao

Hoće li Zagrepčani od 21. listopada biti zatrpani smećem?

Ono što je vrlo važno građani se ne moraju ničega bojati, ovo se prvenstveno odnosi na one koji upravljaju tim odlagalištima otpada.

Možete li potvrditi informaciju da je danas izašlo i rješenje koje se tiče grada Zagreba?

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u ponedjeljak je komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru uručilo inspekcijska rješenja kojima im od 15. listopada zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom i odlaganja svih vrsta otpada. Utvrđeno je da nemaju odgovarajuće dozvole te da nisu započeli sa sanacijom odlagališta. Danas su izdana još dva rješenja - za komunalna poduzeća u Zagrebu i Koprivnici, s tim da se zabrana u Zagrebu odnosi na kategorije otpada koje dolaze iz pojedinih djelatnosti, tj. na sve osim na miješani komunalni otpad. Tako je, otišlo je rješenje koje se tiče grada Zagreba, odnosno tvrtke koja upravlja odlagalištem Jakuševac. To se prvenstveno odnosi na one kategorije otpada koje dolaze iz pojedinih djelatnosti, dakle na sve osim miješanog komunalnog otpada.

To se odnosi na medicinski otpad?

Dakle posebno medicinski otpad. Gdje postoje tvrtke koje su ovlaštene i koje mogu zbrinjavati taj otpad na zakonom propisani način, koji je ujedno i ekološki prihvatljiviji.

Što to znači ministre? Bacimo smeće i hoće li ono biti odvezeno?

Ono što je vrlo važno gradovi i općine su odgovorne za komunalni otpad i one moraju osigurati da se komunalni otpad odveze. Ne smije se dopustiti situacija da se zbog neodvoženja smeća ugrozi sigurnost i zdravlje građana.

Gdje će se odlagati to smeće?

Oni su i odgovorni da pronađu rješenje, u obližnjim odlagalištima koja imaju dozvole, koja su započela sanaciju da privremeno dok ne riješe svoja odlagališta u skladu sa zakonom i načinom na koji treba odlagati na tim odlagalištima.

Znači građani se ne moraju bojati da će biti zatrpani smećem?

Građani ne. Dakle odgovornost lokalne samouprave da ne dovedu svoje građane u takvu jednu situaciju. Ono što moraju pod hitno učiniti, to je da moraju ishoditi dozvole i da moraju uskladiti rad na odlagalištima sukladno pravilnicima koji to propisuju.

Osim Zagreba rješenje je izdano i za Koprivnicu. Koji su tako problemi?

Problemi su isto za sve kategorije otpada koje nisu miješani komunalni otpad. Nema dozvola i treba nastaviti sa samom sanacijom.

Što ti gradovi moraju napraviti da bi ta zabrana bila ukinuta?

Oni gradovi koji nisu započeli sanaciju svojih odlagališta moraju to hitno učiniti. Od formalnih stvari, prostorno planske dokumentacije, dozvola i samih aktivnosti na odlagalištima moraju uskladiti sa standardima i pravilnicima koji to propisuju. Ne možemo dopustiti ovakve slike. Zašto je to važno? Važno je između ostalog što cijeli lanac, cijeli sustav gospodarenja otpadom mora funkcionirati. Ukoliko odlagališta ne funkcioniraju, ukoliko se jednostavno i jeftino odlaže otpad onda i primarna selekcija i svi oni koji moraju u tom sustavu funkcionirati ne mogu funkcionirati. I zato je naglasak inspekcije upravo na odlagalištima otpada koja su ključ i koja su žarišna i polazišna točka kako bi sustav gospodarenje otpada funkcionirao.

Poruka za gradonačelnike i komunalce.

To je posao svih nas, zajednički posao, ovo nije posao gradonačelnika, načelnika i župana i da se ovdje izuzima posao ministarstva i Vlade. Imamo partnerski odnos, nepovratno je potrošeno vrijeme unazad 10-15 godina, koje moramo nadoknaditi u idućih nekoliko godina. Vjerujem da možemo to učiniti, da do 2018. godine u potpunosti izgradimo taj sustav. No to možemo jedino pod uvjetom da svi zapnemo i da svi shvate koliko je to važno pitanje, i ekonomsko i ekološko.

>> Ministarstvo poslalo dva rješenja za zabranu odlaganja otpada

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene