Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ujedinjena

EKSKLUZIVNO Birači svih opcija zadovoljni presudom i sretni što je Oluja 'čista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadovoljstvo oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje smo mogli vidjeti po svim gradovima u zemlji, ogleda se i u ekskluzivnom istraživanju Dnevnika Nove TV.

Teško da je ikada bilo koja odluka tako referendumski ocijenjena od građana Hrvatske. Donosi to eksluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV samo 24 sata nakon oslobađajuće presude, a provodi agencija Ipsos puls.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autorica Ivana Petrović Ovdje pogledajte specijal 'Godina slobode' o danu koji je ujedinio Hrvatsku Slika nije dostupna Novi napad na turskog suca Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac'

Nakon oslobađajuće presude za generale Gotovinu i Markača 96,3 posto građana zadovoljno je oslobađajućom presudom, a njih 0,3 je ogorčeno. Ravnodušno je ostalo 2,6 posto građana, a ne zna 0,8 posto.

Sve demografske skupine, ali i birači svih opcija, s više od 98 posto, zadovoljni su presudom, što pokazuje kako ovo pitanje nije podijelilo zemlju na bilo kojoj stranačkoj osnovi.

Očekivana presuda, ali pola Hrvatske iznenađeno

45 posto građana očekivanom ocjenjuje presudu generalima. No, isto tako 31 posto njih donekle je iznenađeno, a potpuno iznenađen oslobađajućom presudom svaki je peti Hrvat. Ne zna njih 4 posto.

Većina svih demografskih skupina očekivala je takvu presudu. Zanimljivo, kod birača vladajuće koalicije, iznenađeno je 36 posto birača, a kod HDZ-ovih iznenađeno je njih 44 posto.

Odvjetnici najzaslužniji za slobodu

Kada građane pitate tko je najzaslužniji, njih 38 posto ocjenjuje odvjetničke timove. Same generale zaslužnim smatra 18 posto građana, Sudsko vijeće 12 posto. Sve koji su pomagali generalima zaslužnim smatra 10 posto Hrvatske. Da je Bog zaslužan, misli 8 posto Hrvatske. A cijela Hrvatska da je zaslužna misli 7 posto građana. Vlade zaslužnim smatraju 6 posto, a istinu, pravdu i politiku 4 posto građana. Same svjedoke zaslužnim smatra 2 posto građana baš kao i međunarodnu zajednicu. A ne zna njih 15 posto.

Vladajući birači najviše zaslužnim smatraju odvjetnike, s 41 posto, a HDZ-ovi birači smatraju ih odgovornim s 42 posto. Zanimljivo, birači vladajućih vlade smatraju zaslužnim s 11 posto, a tek 2 posto HDZ-ovih birača zaslužnim smatra vlade.



Sud sudio po pravu

Sud je sudio po pravnim kriterijima, smatra 68 posto građana, a da je sudio po političkim kriterijima, misli 21 posto građana. Ne zna njih 11 posto.

>> VIDEO Odlično raspoloženi Gotovina pozvao novinare u kuću na kavu!

Presuda dobra za Domovinski rat

Presuda će, smatra 90 posto građana, sliku o Domovinskom ratu učiniti pozitivnijom, a njih 5 posto misli da neće imati nikakav utjecaj. Ne zna njih 6 posto.

Važna presuda za Hrvatsku

Presuda je dugoročno važna jer je Oluja ovim označena legitimnom i zakonitom - to ocjenjuje 93 posto građana Hrvatske, a to ne misli 2 posto. Da je nebitna presuda, misli 2 posto građana Hrvatske, a ne zna njih 2 posto.

Sud ipak sudio politički

No kada se sagledaju sve presude i rad suda, većina građana misli kako je on sudio temeljem političkih utjecaja i ciljeva, to smatra 49 posto građana, a da je sve radio na temelju dokaza i činjenica, misli 36 posto građana. Ne zna njih 15 posto.

Da je sud ipak sudio na temelju političkih utjecaja i ciljeva, misli 49 posto vladajućih i 50 posto birača HDZ-a.

Suradnja sa sudom se isplatila

Hrvatsku suradnju sa sudom ispravnom ocjenjuje 62 posto građana, a pogrešnom 26 posto građana. Ne zna njih 13 posto. Vladajući birači misle da je bila ispravna sa 66 posto, a HDZ-ovi birači s 59 posto. No zato 21 posto birača vladajuće koalicije misli da je suradnja bila pogrešna, ali i svaki treći birač HDZ-a.

Hrvati na sudu bili u lošijem položaju

Sud je Hrvate na sudu držao u lošijem položaju od ostalih optuženika, to misli 36 posto građana. Da je sud podjednako loš prema svima, misli 23 posto građana, da im je bio naklonjen misli 5 posto građana, a da je sud bio nepristran misli 18 posto građana. Ne zna ili nema stav 18 posto građana.

U Oluji je bilo zločina

Kao i nakon nepravomoćne presude i sada većina Hrvatske misli da je nakon Oluje bilo zločina od strane hrvatske vojske. To misli 49 posto građana, a da ih nije bilo, misli 32 posto Hrvatske. Ne zna 19 posto ispitanika. Gotovo identično razmišljanje bilo je i nakon izricanja nepravomoćne presude prošle godine

Zločina je bilo, misli 57 posto birača vladajuće koalicije, ali 44 posto HDZ-ovih birača misli da ih nije bilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene