Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro uigrani

EKSKLUZIVNO: Sve više stranaca krade po trgovačkim centrima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV donosi vam snimke krađi po hrvatskim trgovačkim centrima.

Uglavnom je riječ o susjedima iz regije. Ovog ljeta uhvaćeni su Bugari, a prvi put i Kinezi. Svi oni uglavnom imaju razgranatu mrežu i dobro su organizirani. Prelaze granične prijelaze i gdje stignu, kradu. U dogovoru su s kolegama kradljivcima iz Zagreba kod kojih prespavaju, a onda robu spremaju i šalju je uglavnom za Beograd.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

>> Krade se sve: WC papir, stari televizori, čak i gaće...

Na prvi pogled obična starija gospođa pokazala se pravom profesionalkom. Deset minuta pomno je proučavala skupocjene parfeme i izbjegavala prodavačice. Na kraju je ukrala robu vrijednu desetke tisuća kuna. Ključna za operaciju bila je poklon vrećica. Ali ne bilo kakva. Ta je vrećica obložena aluminijem.

'U pitanju je torba koju je jako teško provaliti. Iznutra je obložena aluminijem, to jedino možete vidjeti na dodir. Kad se stavi na rame, torba se uvijek može lagano otvoriti i nositi preko ruke. I još je lakše raditi s njom nego s vrećicom', rekao je Mario Pavišić, voditelj odjela kućnih detektiva Klemm.

S takvom vrećicom ta je Crnogorka sve isplanirala. Prije sedam dana ušla je na Bajakovu. U 11 sati već je bila u Vinkovcima. Tri sata kasnije počistila je parfumerije u Brodu, potom u Kutini i stigla u Zagreb. Ponovila je akciju i na kraju pala. Scenarij kod svih gotovo su isti.

'Budu u dogovoru recimo sa šanerima iz Zagreba. U zamjenu za prenoćište ostave im dio robe, dio robe buksaju i tu robu isto spremaju stavljaju na autobus i šalju preko granice', objašnjavaju detektivi.

Detektivi su svjesni da šaneri kradu samo odjeću s potpisom. Preprodaju ju za trećinu cijene, većinom ekskluzivnoj klijenteli. 'Danas postoje pametni telefoni, aplikacije kojima možemo razmjenjivati slike sa video-nadzora, da znamo gdje u kojem centru koju osobu da čekamo', rekao je Pavišić.

Policijskom terminologijom nazvani - šaneri - toliko su uvježbani da je nekad i preko kamera teško uočiti trenutak krađe. Oni znaju raspored nadzora. Gotovo uvijek su u paru i pokrivaju jedan drugog. Izgovori prilikom uhićenja su uvijek isti.

'Ili im je prvi put, ili im bude žao, pa kažu da više neće nikad', kaže Pavišić. Pravi iskusni, ali i profesionalni lopovi ne boje se ničeg. Najmanje senzora. No bez obzira na najmoderniju opremu, 90 posto lopova završi s kaznom. Stoga se krađe doista ne isplate.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene