Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimila ekipa Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNE SNIMKE - Prizori kakvi se mogu vidjeti samo u ratnim filmovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki nosač zrakoplova 'Harry Truman', koji je proteklih dana boravio u splitskoj luci isplovio je prema Perzijskom zaljevu.

S njim i naša reporterka Ivana Pezo Moskaljov, kao jedina hrvatska novinarka na nosaču zrakoplova, provjerila je kako se živi na čeličnoj grdosiji - jednoj od deset najvećih na svijetu, gdje drugim kamerama pristup nije bio dopušten.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Nina Skočak - 1 Svi mlađi od 30 godina U moru poznatih lica europski izbori donijeli su nešto potpuno drukčije: Generacija Z dobila listu za Europski parlament

Zaglušujuća buka kao dobrodošlica na divovskom nosaču zrakoplova. Jedni slijeću pri brzini od 250 km/sat i zaustavljaju se u samo 2 sekunde. Drugi, kao na klizalištu, polijeću. Vožnja je itekako opasna. Promaše li pistu - nastavljaju let.

Harry Truman plovi prema vodama Perzijskog zaljeva. Vježba je ovo za akcije u Siriji i Iraku.

'Nisam siguran što će nam biti zadatak sljedećih tjedana i mjeseci. Bilo bi nerazumno da ne osjećam neki strah i da se ne bojim opasnosti, uz sve rizike, ali uvjeren sam da smo spremni', rekao je pilot Matt Smith Sparky.

Novinari posjetili američki nosač zrakoplova USS Harry Truman u Bračkom kanalu

'Kad letimo s broda, ne nosimo mnogo naoružanja već dovoljno da obavimo misiju i vrlo smo precizni. Znamo točno gdje ćemo ga ispustiti', rekao je zapovijednik eskadrile, kapetan F.R. Luchtman.

Ni u hangarima u kojima se skriva sve, pa i oružje nema predaha. Popravci se rade u tri smjene. Nosač, visok gotovo kao đakovačka katedrala, dugačak kao tri nogometna igrališta, jedan je od deset najvećih na svijetu.

Zatreba li, čelična grdosija poput ove može primiti i do 70 zrakoplova. Impresivan prizor kakav se može vidjeti samo u ratnim filmovima. S pravom je nazivaju ponosom američke ratne flote. Na brodu se nalazi sve potrebno za grad poput Delnica, s više od 5 000 stanovnika. Toliko broji posada.

'Sve imamo i za spavanje, za hranu, posao, vježbanje. Što god hoćeš, nema šta! Jedino što nema, nema kuće', rekao je Asim Duraković, časnik za logistiku.

Asim Duraković iz Neuma je u američku mornaricu otišao prije 17 godina. No, jedan od glavnih logističara itekako zna da se u "Trumanovoj utrobi" nije lako snaći. Put do spavaonica vodi uskim hodnicima i stotinama stepenica.

Novinari posjetili američki nosač zrakoplova USS Harry Truman u Bračkom kanalu

Rijetki su gosti, poput novinara, koji prenoće u ovakvim kabinama. Većina pilota i mornara nema privatnost u sobi ih ima po 30-ak. Sve njih nije lako nahraniti. Nabavljaju se tone hrane. Pripremaju čak i različite slastice.

'Napravimo oko 5 tisuća obroka dnevno, nekad i više za posadu. Mogu jesti što god hoće i koliko hoće i mogu se vraćati sve dok je "linija" otvorena', rekla je kuharica na brodu.

Alkohol je strogo zabranjen! No, za topli napitak čeka se u redu. Zatreba li im pomoć liječnička mogu je potražiti u brodskoj bolnici. Ovdje čak i operiraju.

'Ako imamo nekog tko je ozbiljno bolestan, možemo to srediti, ali u 95% slučajeva su to udarci i modrice i želučani problemi', kazao je Trevor Carlson, medicinski tehničar.

Za pripadnike različitih vjera organizirana je i molitva. Desalinizacijom mora sami osiguravaju potrebnu pitku vodu. Ravnopravni su, kažu, u svim poslovima. Žene brinu i o ovolikim sidrima. Tiskaju i brodske novine sa svim važnijim vijestima.

Bežični internet je ograničen. No, pronađu način kako komunicirati s obitelji. Pisma redovito odlaze s broda koji svoje putovanje i misiju nakratko zaustavljenu u Jadranu završava najkasnije sljedećeg ljeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene