450860
450860
450860
450860
450860

Je li provediv zajednički program Mosta i HDZ-a?

  • , 21.09.2016., 13:34
  • Autor:
  • komentara

Četverogodišnji program vlade HDZ-a i Mosta bit će dovršen u iduća dva tjedna. O sličnostima i razlikama, ali i provedivosti zajedničkog programa u Dnevniku Nove TV govorio je ekonomski analitičar profesor Luka Brkić.

 
 
 
 
Luka Brkić o usklađivanju programa MOST-a i HDZ-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Luka Brkić o usklađivanju programa MOST-a i HDZ-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon runde najava da će posebni timovi analizirati i uskladiti programe, koliko bi vremena uopće trebalo za ozbiljno usklađivanje i što bi to trebalo uključivati?

Je li riječ samo o usklađivanju nekih programa ili je riječ o izradi nove strategije. Ako je riječ o strategiji gospodarskog rasta i razvoja ove zemlje, ukoliko je riječ o strategiji onda je potrebno ipak malo više od tjedna ili dva. Ja se nadam da je sada riječ samo o usklađivanju onih mjera koje će se vući u relativno kratkom roku, a koje definitivno imaju učinke na iniciranje stopa rasta. I on je za kratki rok. Ono što slijedi je razlikovanje između onoga kada inicirate gospodarski rast i kada ga možete održavati. To su dvije potpuno različite stvari i za to treba dakle malo više vremena od tjedan ili dva. To je pitanje strategije.

Vidimo različite pristupe poreznoj politici ili želje, od poreza na dohodak i dobit do PDV-a. Koje su brojke realnije? Mostove ili HDZ-ove?

Ja bih rekao da su i jedne i druge brojke predizborne brojke i o tome treba voditi računa. I s njima ozbiljno od sada ne bi trebalo više računati. Ja se samo nadam da će se dogoditi nešto što je već u programu Mosta bilo naznačeno. Tamo su ipak bile izvedene neke ekonometrijske simulacije, dakle nekakvo modelsko programiranje koje je omogućilo neku predikciju ishoda nekih poteza, nekih mjera, nekih politika i da polako dolazi kraj onoj politici 'od oka'.

Sindikati smatraju da je Mostova porezna politika pravednija, slažete li se s tim?

Zavisi iz kojeg kuta gledate. Pitanje pravednosti, društvene pravednosti, pa onda u tom smislu i porezne pravednosti je prilično osjetljivo pitanje i nije ga tako jednostavno definirati. Imam potpuno razumijevanje za sindikate koji iz te perspektive gledaju i podržavaju sve što je vezano za progresivno oporezivanje. Ali to je samo jedan pogled i definitivno u poreznoj reformi treba uključiti i sindikate kao socijalne partnere.

Kako očekujete da će funkcionirati Vlada HDZ-a i Mosta po pitanju daljnjeg oporavka ekonomije? Je li moguće funkcionirati na temelju kupovine socijalnog mira i bez rezova?

Ja se nadam da više neće biti kupovanja socijalnog mira kao jedna glavna strateška odrednica. Tvrdim da nije moguće riješiti gospodarske, goruće probleme ove zemlje bez ozbiljnih reformi. Kod ozbiljnih reformskih zahvata nije moguće sve zadovoljiti. Prema tome, vraćamo se na početak stare priče, a to je koliko će ovi partneri koji očito sastavljaju vladu, imati političke hrabrosti da se suprotstave svim pritiscima i svim oponentima s obzirom na mjere koje namjeravaju provesti.

Što očekujete nakon šest mjeseci?

Očekujem da ćemo imati stabilnu vladu, nadam se da ćemo imati stabilnu vladu. To je uistinu važno no, ne pod svaku cijenu. I nadam se da ćemo nakon šest mjeseci voditi ozbiljne rasprave ili čak završavati rasprave o gospodarskoj strategiji ove zemlje koja jedina može izvući ovu zemlju iz krize. Moramo promijeniti gospodarski sustav, iz njega moramo derivirati drugačije ekonomske politike i sve ostale javne politike.

Ali te strategije nema ni HDZ ni Most?

Trenutno je nema ili je ja ne vidim, ali nadam se, iskreno se nadam da ćemo imati strategiju i da ćemo na taj način jasno znati kuda barem želimo ići, ako tamo ne stignemo gdje smo to odredili.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se