446831
446831
446831
446831
446831

ANALIZA PROGRAMA Ekonomski analitičari i sindikati o nizu obećanja koja je dao MOST

  • , 17.08.2016., 08:24
  • Autor:
  • komentara

Ekonomska struka skeptična je u svom pogledu na program MOST-a, a neke od njihovih mjera nazivaju i populističkima.

 
 
 
 
Reakcije na Mostov program (Video: Dnevnik Nove TV)
Reakcije na Mostov program (Video: Dnevnik Nove TV)

Niz obećanja koja neće donijeti nužne promjene - tako na program MOST-a gleda ekonomska struka i sindikati. Neke od mjera nazivaju populističkima, a iz Mosta nisu objasnili kako ih planiraju ostvariti.

Smanjiti nezaposlenost na papiru izgleda lijepo, no kako to pretvoriti u stvarnost, MOST u programu nije pojasnio, smatra predsjednik nezavisnih sindikata.

'Puno toga je na razini želja, ja bi isto volio da je nezaposlenost mladih još i puno niža, da je uopće nezaposlenost niža, ali se ne zna kako', kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

MOST najavljuje i dodatnu fleksibilizaciju rada, čime će, kaže Sever, povećati nesigurnost radnika i smanjiti njihova prava.

'Očito je da bi gospodarske propuste nadoknađivali preko leđa radnika. Sasvim sigurno da će se sindikati znati oduprijeti bude li MOST to zagovarao u vlasti', dodaje Sever. 

No ekonomska struka smatra kako je fleksibilniji rad dobra ideja, kao i smanjivanje poreznog opterećenja, ali ono neće biti dovoljno ako se ne smanji i PDV.

'Danas većina europskih zemalja razmišlja o snižavanju poreznog opterećenja potrošenje kako bi potakla građane i kućanstva na veću potrošnju, dakle to se jednostavno mora dogoditi', rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Pravih reformi u njihovom programu nema, misli Novotny.

'Zbrku različitih ideja, čitav niz mjera, ali ne vidimo te krupne strukturne reforme koje su potrebne hrvatskom gospodarstu da bi se oslobodili potencijali ekonomskog rasta', zaključio je Novotny. 

Ono što će na kraju biti presudno jest što o njihovom programu misle birači.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se