Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isušivanje jezera

Ekološka katastrofa kod Knina, HEP-u prijetnja tužbom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz okolice Knina, HEP-u prijetnja tužbom zbog namjernog izazivanja ekološke katastrofe. Zbog isušivanja akumulacijskog jezera Golubić, uginule su stotine riba među kojima su i brojne zaštićene vrste.

Iz Hrvatske elektroprivrede kažu kako su sve učinili po zakonu, ali ribari im ne vjeruju. Na mjestu gdje je dubina jezera bila jedan i pol metar, sve je presušilo. Jezero Golubić suho je već tri dana. Ispražnjeno je zbog održavanja hidroelektrane. Antonio Karaga, ekolog i član ribolovnog društva Krka tvrdi - nastala je ekološka katastrofa.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi" Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem"

'Najveća šteta je učinjena na potočnoj pastrvi. Vjerojatno preko 90% populacije bila je potočna pastrva koja se prema crvenoj listi ihtiofaune Hrvatske, nalazi u osjetljivoj kategoriji', rekao je Karaga.

Stotina uginulih riba bilo je spremno za mrijest. Uginule su zaštićene vrste ilirski klen i linja. Hrvatska elektroprivreda nije dozvolila ribolovcima da ribu iz jezera prebace na sigurno.

>> Vrdoljak: HEP će objaviti nove tarife. Struja će možda poskupjeti

'Jedne godine smo uspjeli spasiti oko dvjesto kilograma ribe. Ove godine to nije bio slučaj, ove godine smo dobili zabranu prilaska', kaže Karaga.

Iz akumulacijskog jezera u samo 14 sati ispušteno je nekoliko tisuća kubika vode. Ribolovci tvrde da je nestao riblji i biljni fond. Kažu da je nestalo čak tisuću i pol jedinki pastrve. Stanovnici Golubića su ogorčeni. No, u HEP-u tvrde da su morali sve ispustiti. I za to su kažu dobili dozvolu.

'Bili su nam inspektori vodoprivrede, inspektori riblji nitko nije našao nikakvih nezakonitih radnji. Radili smo sve po propisima, puštali smo čak i duže vremena da bi sva riba ušla u sami tok rijeke Butišnice', rekao je Stanko Sapunar, direktor HE na Krki.

Ribolovci tvrde da je većina ribe uginula i najavljuju sudsku tužbu. 'Nama sada slijedi privatna tužba protiv HEP-a za naknadu štete', rekao je Karaga. Tko će odgovarati za pomor ribe i nestanak zaštićenih vrsta utvrdit će sud.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene