Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele drugu lokaciju za otpad

Eko stožer Marišćina poziva na mirni prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizni eko stožer Marišćina, koji djeluje u sklopu Udruge Eko Kvarner, ogranak Halubje, danas je uputio poziv stanovnicima Marčelja u općini Viškovo, na mirni prosvjed protiv svih odlagališta otpada u općini Viškovo.

Prosvjed za uklanjanje i sanaciju odlagališta Viševac, Marišćina i Sovjak najavljen je za 27. kolovoza u 17 sati ispred prostorija Općine Viškovo, potvrdio je danas predsjednik Mjesnog odbora Marčelji i član Kriznog eko stožera Josip Begonja.

Pročitajte i ovo Poznanovec otpad - 3 Poziv Domagoja Mikića Pitoreskno zagorsko mjesto nekad se hvalilo tvornicama, a danas su sinonim za smetlište: "Treba li se dogoditi požar kao i u Osijeku da bi se netko probudio?" Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I dalje smrdi Nesnosni smrad jednog je direktora koštao fotelje: I ministar se dolazi uvjeriti u situaciju

>> Marčelja: Legao pred kamion zbog smrada sa smetlišta

Također je izvijestio kako se dio mještana Marčelja nezadovoljan stanjem na odlagalištu komunalnog otpada Marišćina, sinoć spontano okupio zbog nesnosnog smrada s Marišćine, te su zapriječili prolaz kamionima s otpadom.

No, dodao je, danas je dovoz bala otpada nastavljen. Naime, zbog popunjenosti županijskog odlagališta komunalnog otpada Viševac, otpad se ondje balira i odvozi na Marišćinu, do izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Begonja ističe kako stanovnici ne mogu izdržati smrad koji dolazi s Marišćine te se svake večeri oko 20,30 sati, kada je smrad najjači, moraju zatvarati u svoje kuće do jutra.

Kaže i da nije jasno kako nadležne inspekcije nisu utvrdile težak smrad s Marišćine te ističe da je ondje, umjesto najavljivanog centra za gospodarenje otpadom, napravljena samo zaravan na kojoj se gomilaju bale smeća.

U današnjem priopćenju iz Eko Kvarnera - ogranka Halubje zahtijeva se uklanjanje privremenog odlagališta baliranog otpada s Marišćine 'zbog neizdrživog smrada i tretiranja zatvorenog baliranog otpada kemikalijama koje izazivaju iritaciju sluznice očiju i dišnih organa, a čime se smrad gotovo nikako ne ublažava.'

Traže da se županijski centar za gospodarenje otpadom ne gradi na Marišćini, nego da se pronađe nova lokacija. Posebno upozoravaju kako je ugrožena čistoća Rječine, te da je studija utjecaja na okoliš napravljena prije 10 godina, a da je projekt od tada više puta dorađivan. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene