Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašeni iz ropstva

Ekipa Provjerenog usred velike policijske akcije: ''Jako me je strah. Ideš na posao i znaš da si pod prisilom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter Provjerenog Ivan Čorkalo prošlog je tjedna upao u scenu poput one u akcijskom filmu. Provjereno je dobilo dojavu kako na štandu humanitarne udruge radi mladić kojeg gazda drži kao roba, a s njim je bila još jedna osoba koja pazi da ne pobjegne.

Rođak iz BiH koji ga je došao spasiti zvao je policiju, ali i ekipu Provjerenog. U jednom trenutku suradnikove nepažnje, reporter Provjerenog mu je uspio prići i reći mu da se ne boji jer više nije sam. Tada su se pojavila i dvojica policajaca u civilu.

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem"

Gazda, osoba otprije poznata policiji je u bijegu, ali je njegova suradnica, u sklopu međunarodne policijske akcije suzbijanja trgovine ljudima uhićena.

Sve je kulminiralo prošlog tjedna kada smo doznali za ovaj slučaj. Na mladića nailazimo na glavnom zagrebačkom kolodvoru. U akciju spašavanja, uključila se rodbina, ali i policija.

Reporter Provjerenog s žrtvama trgovine ljudima pričao je uoči dolaska policije.

"To ne bih poželio ni najgorem neprijatelju"

„Trebali bi doći po mene negdje oko dva, pola tri. Jako me je strah. Ideš na posao i znaš da si pod prisilom, a moraš. Neopisivo, ne znam kako bih opisao taj osjećaj. Ne bih najgorem neprijatelju poželio da se to dogodi“, priznao je mladić reporteru Provjerenog.

Mladića su policajci u civili ubrzo spasili iz ralja trgovca ljudima.

Ekipa Provjerenog pričala je i s djevojkom koja je također upala u mrežu trgovine ljudima.

„Osjećala sam se kao rob i pao mi je kamen sa srca kad su došli po nas. Zadnjih dana nam je govorio kako će nam kopat leševe po šumi ako napravimo neku glupost i krenemo bježati“, kaže naša sugovornica.

Nakon mjesec dana ropstva, Hrvatsku napustili pod okriljem noći

U Zagreb su iz Bosne stigli zaraditi novac. Nakon mjesec dana ropstva, izrabljivanja i maltretiranja, Hrvatsku su napustili pod okriljem noći s groznim iskustvom. Nakon tjedan dana pod policijskom zaštitom na sigurnoj lokaciji o svemu su odlučili javno progovoriti. I to dok smo ih vozili prema dugo željenoj slobodi.

Reporter Provjerenog Ivan Čorkalo prošli je tjedan upao u scenu poput one u akcijskom filmu. Provjereno je dobilo dojavu kako na štandu humanitarne udruge radi mladić kojeg gazda drži kao roba, a s njim je još jedna osoba koja pazi da ne pobjegne.

„Imali smo plan da ostanemo mjesec do možda čak i tri mjeseca. Mi smo imali plan da zaradimo da meni uplatimo studij jer nismo u financijskoj mogućnosti. Moja bi plaća otišla na studije, a od djevojke bi otišla da odemo na more da malo uživamo“, kaže mladić.

Posao u humanitarnoj udruzi „Ljubav, vjera, nada“ pronašli su preko oglasa. Plaća 500 eura plus smještaj i hrana. U Zagreb su stigli početkom prošlog mjeseca.

„Sve je ok izgledalo i onda povrh svega humanitarna udruga i nije nam palo na pamet da će nešto loše biti. Ni u najgorim noćnim morama nismo pomislili da će nešto loše ispasti. Došli smo pošteno da radimo i sebi zaradimo novac i to je to“, priča mladić.

Opis posla bio je prodaja figura u shopping centrima i prikupljanje donacija u humanitarne svrhe.

„Ja sam skupljao u početku, odmah prvi dan mi je bio hiljadu i tristo i nešto kuna, sam sam radio, ali oni uopće nisu brojali sitne novac, samo krupno damo papirnate“, kaže naš sugovornik.

"Živjeli smo u kući bez struje i vode"

Ubrzo, međutim, kreću i problemi. Sve počinje, kada ih, s još dvojicom mladića, prebacuju u novi smještaj.

„Stavili su nas u kuću bez struje, bez tople vode, nismo se čak mogli ni kupati pa su nas prozivali da smrdimo da smo loši radnici, ali sve smo mi to trpjeli“, priča žrtva trgovine ljudima.

Poslije toga uslijedilo je sve jače i jače maltretiranje.

„Odjednom bi nas tjerali da radimo 13 sati sa minimalnim pauzama i 20 kuna za jelo. Pauza je bila 15 minuta za jelo, cigaru, šta već. Ovo ostalo su nas primoravali da stojimo, nisu nam dali da sjednemo. Bilo smo gladni, umorni i neispavani, 13 sati stojim u strahu hoće li nas netko promatrati hoćemo li sjesti jer ako sjednemo gotovo je. Oko ponoći bi legli, ujutro u pet šest buđenje. ustajanje, kupanje hladnom vodom da dođemo k sebi naravno i na posao“, pričaju mladić i djevojka.

Formalno, na čelu udruge bila je Lana Zahirović, ali glavnu riječ vodio je njezin partner Dino Dedić. Formalna voditeljica udruge "Ljubav, vjera, nada" je uhićena. Određen joj je mjesec dana istražnog zatvora. Istog popodneva, njezin partner dao se u bijeg.



„Ženu je na svakom koraku udarao pred nama, vršio pritisak ako mi ne skupimo dovoljno novca govorio kako smo nesposobni glupi Bosanci i da s nama može raditi što hoće“, priča mladić.

Dramatično svjedočanstvo mladića i djevojke pogledajte u videoprilogu.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene