Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''ja sam osjećao sram''

Gradonačelnik zapošljavao rođake i ljude bez kvalifikacija, pa rekao da zemlja nema šanse dok su na listama - uhljebi

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Saborski klub Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) Saborski klub Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta (Foto: Dnevnik.hr) Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pavla Šušković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Austrijska je vlada pala zbog snimke koja pokazuje tek namjeru u počinjenje kaznenog djela. Istovremeno, hrvatska je javnost na suđenju Milanu Bandiću za aferu Agram slušala USKOK-ove tajne snimke koje dokazuju kako gradonačelnik i njegovi ljudi besramno zapošljavaju rodbinu, ljude bez kvalifikacija, bez uvjeta. Vidjeli smo i svjedoke koji bezočno lažu. I nikom ništa.

Sam Bandić, pak, izjavljuje kako ova zemlja nema šanse dok su uhljebi na listama. Ekipa Provjerenog ispitivala je zastupnike, Bandićeve žetončiće pa i njega samoga osjeća li itko od njih sram.

Pročitajte i ovo Provjereno: femicid u Hrvatskoj - 2 alarm prije najgoreg ''Molim vas pomoć, vukao me po podu i gušio dok sam bila trudna'': Umjesto pomoći čeka ih druga vrsta nasilja Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 15 VEČERAS U PROVJERENOM Stanovnici otoka noću su u opasnosti: ''Ona uzima telefon i ja vidim da ona plače! Da sam imao broj od onog gore, i njega bih zvao''

Pavla Šušković je kći arhitektice Loredane Stunić. Prvo je radila na poslovima vezanima za ured gradonačelnika, a potom odlazi u protokol. Milkica Macan je još jedna žena bitna gradonačelniku Bandiću. Zbog nje je potpuno izgubio živce. Macan je na sudu rekla da ni u kakvom srodstvu nije s Milanom Bandićom, kao ni njezin suprug, no sutkinja je podsjeća na drugačiji raniji iskaz kada je kazala da je gradonačelnikova sestra strina njezinom mužu.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Pavla Šušković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Svoje radno mjesto nije znala navesti. Rekla da je to – kuhanje kave. A onda je od kuhanja kave došla u stručnu službu gradonačelnika. Mirno su u Gradu zbog Milkice Macan izmijenili Pravilnik o unutarnjem redu Gradskog ureda gdje se za njezino mjesto ne traži vozačka dozvola koju ona u tom trenutku nema.

Sjeo je pred sutkinju Županijskog suda u Zagrebu još jedan svjedok, Robert Ljutić. On svoje radno mjesto ne može ni zapamtiti. Ljutiću se poništava diploma kriminalista, pa se premješta. ''Nešto za voditelja, ne sjećam se brzo'', kazao je Ljutić. Na raspolaganje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, dobio je i automobil grada Zagreba, ali ne zna tko mu ga je dao.

 Bandić moć crpi i u saborskom klubu

''Ja sam osjećao sram. Dakle, ja sam osjećao sram i kao političar i građanin Zagreba. Osjećao sam sram da je na čelu takvog jednog lijepog grada čovjek koji tako komunicira sa svojim zaposlenicima, koji tako zapošljava. Međutim, osjećao sam i odgovornost i počet ću uvijek od kritike samog sebe. Mi, političari koji smo velika opozicija Bandiću, očigledno nismo uspjeli dovoljno motivirati glasače da izađu na izbore i da smijene gospodina Bandića. To je kritika nama političarima'', komentira sve saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Iz SDP-a nisu htjeli previše komentirati slučaj Agram, a šutnja je oko ove teme i u HDZ-u. ''Moj ponos i dostojanstvo nećete uništiti ni vi ni itko drugi. Koristim svoje ovlasti da unaprijedim nekoga tko radi i da zaposlim u svoj tim onoga tko je sposoban, a sve ostalo je plod špekulacija. A vas molim da malo spustite loptu na zemlju'', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić svoju političku moć ne crpi samo u najvećem hrvatskom gradu, već i u saborskom klubu. U Sabor je ušao s jednim zastupnikom, a u kratkom roku je u svoj klub privukao još 11 njih. Neki ih zovu prebjezima, a on sam – žetončićima.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Saborski klub Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Četiri zastupnika manjina – mađarska, romska, albanska, češka, odnosno Robert Jankovics, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek. Iz SDP-a je prešla Milanka Opačić, Zdravko Ronko, Ana Komparić Devčić, po 1 iz Promijenimo Hrvatsku (Ivica Mišić), HSU-a (Kažimir Varda), HNS-a (Marija Puh), HSS-a (Mladen Madjer). Svi su oni ušli u Sabor s tim strankama, a onda izašli, postali uglavnom nezavisni i pridružili se Bandiću. Kako se obično žetoni plaćaju, a služe nekoj svrsi, od DORH-a se tražilo da istraži je li bilo političke korupcije.

Najjači dio optužnice vražen na doradu

Ekipa Provjerenog pitala je DORH što je s istragom, no nisu dobili odgovor.

Radimir Čačić i Darinko Dumbović napustili su klub u siječnju. Hoće li napustiti još tko zbog šokantnih snimki zapošljavanja iz afere Agram? To je pitanje Provjereno postavilo e-mailom svim zastupnicima. Nitko nije odgovorio. ''Sad kad bi se odlučilo da se raspisuju novi izbori, kuda bi ti zastupnici krenuli? Bi li oni gledali svoj interes i rekli: Dobro, čujte, sad još imam dvije godine u Saboru i bitno da budem u Saboru i zarađujem nekakvu plaću, pa da se kasnije zbrinem' ili bi išli na nove izbore koji jamče da neće biti izabrani?'', pita se politički analitičar Tihomir Cipek.

''Ja bih morao jednog dečka zaposliti. Mog rođaka. Kužiš, od sestre mi je to. To ćemo zapošljavati na drugom mjestu. Ne smiješ kod sebe, j...'', isječak iz jedne od spornih Bandićevih snimki.

Najjači dio optužnice u aferi Agram vraćen je na doradu. Tiče se namještanja poslova kralju otpada Petru Pripuzu koji se u sudnici zadovoljno smješkao stojeći uz gradonačelnika. Dio optužnice je i odbačen, onaj o utaji poreza u predsjedničkoj kampanji. Ono što nitko ne može osporiti su snimke koje pokazuju besramno zapošljavanje u gradu.

Dok u Austriji političari padaju zbog snimke u kojoj pokazuju tek namjeru u počinjenje nečeg nelegalnog, kod nas se dokazano kršenje zakonai pravila – tolerira jer osjećaja za političku odgovornost jednostavno nema. Nema ni jake oporbe ni građanske volje da se odabere nešto drugačije.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene