Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva mala mjesta

Ekipa Nove TV posjetila svjetsku medicinsku senzaciju podno Učke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesta Mune i Brgud na obroncima Učke svjetska su medicinska senzacija, o kojoj su pisali vodeći medicinski časopisi. Tamo je pedesetih godina prošloga stoljeća gotovo polovica stanovnika bolovala od genski uzrokovanog glaukoma. Danas je situacija bolja, no liječnici stanovnike još imaju pod kontrolom.

Borisova obitelj već generacijama živi u podnožju Učke, u Munama. Preci su mu imali problema s glaukomom. 'Ja nisam ni znao da imam glaukom, taj očni tlak dok nije naša kćerka dok je bila mala curica još bila kod doktora', kaže Boris Peloza, Vele Mune.

VIŠE OBLIKA ISTE BOLESTI

Pročitajte i ovo Policija Završen očevid Užas kod tunela Učka: Muškarac vozio u suprotnom smjeru, u sudaru poginula jedna osoba, ozlijeđeno još šestero ljudi Bjeloglavi sup - 1 suživot s ljudima Najveća ptica u Hrvatskoj nakon stotinu godina vratila se na Učku: "Promatrali smo ih i nakon mjesec dana prvi put zabilježili mladog ptića u gnijezdu"

Šezdesetak tisuća stanovnika Hrvatske boluje od glaukoma, dok ih još toliko pati od te bolesti, a da nisu svjesni toga. Liječnici su Borisovoj kćeri dijagnosticirali teži oblik glaukoma dok je njemu otkriven lakši. 'Ona je dobila najprije kapljice i tablete, međutim suzni kanal joj se još više suzio pritisak je bio još veći i onda je bila potrebna operacija u dvanaestoj godini', kaže Blaženka Peloza, Vele Mune.

SVJETSKI RARITET

Brgud i Mune - dva mala mjesta na obroncima Učke svjetski su poznata zbog endemskog tipa glaukoma, koji se prenosi generacijama. O toj su temi pisali svjetski poznati medicinski časopisi. 'To je posebna vrsta glaukoma u tom području i zadnjih 200 godina je povećana incidencija', doc. dr. sc. Goran Pelčić, oftamolog.

U 20. STOLJEĆU - 38 POSTO OBOLJELIH

Sve je manje stanovnika u ovim mjestima pa je sve manje i oboljelih. Sredinom prošloga stoljeća gotovo polovica mještana patila je od te bolesti. 'Imamo stariju generaciju koja je slabovidna ili slijepa dok ova mlađa generacija ima minimalne funkcijske promjene', kaže dr. Pelčić.

ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV - Što hrvatski građani misle o bušenju Jadrana?

VAŽNO UZIMANJE TERAPIJE

Uzimajući redovito terapiju - oboljeli od glaukoma, poput Borisa - mogu normalno živjeti. 'Redovito se mora uzimati lijek, kapati, sad ovisi o doktorici i doktoru koji odrede koliko i koji lijek trošiti', kaže Boris.

Procjenjuje se da oko 50 tisuća stanovnika Hrvatske boluje od glaukoma - a da toga nisu svjesni. Stoga ako osjetite glavobolju, tvrde očne kapke ili netko u obitelji boluje od glaukoma - zatražite savjet liječnika jer jednim pregledom možete spasiti vid. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene