Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Bruxellesu

EK: Sastanak Pusić-Žbogar prigoda za napredak na arbitražnom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija smatra sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom za proširenje u utorak u Bruxellesu ‘dobrom prigodom’ da se učini napredak u primjeni arbitražnog sporazuma između dvije zemlje, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak će se u Bruxellesu, prvom inozemnom odredištu od preuzimanja ministarske dužnosti, sastati sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

‘Sutrašnji sastanak bit će prigoda da se učini napredak u primjeni arbitražnog sporazuma’, rekao je Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja Slika nije dostupna Nema formalnih zapreka Pusić: Hrvatska treba, hoće i mora ući u Schengen

>> Žbogar: Slovenija se priprema na arbitražu

Stalno je dodao da Komisija nije jedna od strana u sporazumu, nego da je njezina uloga pomoći dvjema zemljama u njegovoj provedbi. Stoga, Komisija ne želi ništa reći o tome kada će dostaviti popis sudaca s kojeg bi dvije zemlje trebale zajedno izabrati preostalu trojicu arbitara.

Po sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija. U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde.

U petočlani arbitražni sud dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Obje strane očekuju da će im Komisija u utorak predočiti popis sudaca, što je bila dužna učiniti u roku od 15 dana od potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora potpisanog 9. prosinca, ali to još nije napravila. Europska komisija, sa svoje strane, smatra da 15-odnevni rok počinje teći od trenutka kada ona pošalje popis sudaca dvjema zemljama.

Ministrica Pusić u subotu je izjavila da su ona i Žbogar i pismeno dali do znanja da očekuju popis sudaca na sastanku u utorak.

‘Ono čega se treba držati su pravila i rokovi i zato ćemo s hrvatske strane inzistirati da, kad smo već, po mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, sada prekinemo s tom praksom i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju’, kazala je Pusić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene