Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro zatvaranje

EK potvrdila da je RH ispunila mjerila za Ribarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi uskoro trebala zatvoriti i poglavlja Ribarstvo nakon što je Europska komisija i formalno potvrdila da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje pregovora u tom poglavlju.

Europska komisija je u prošli petak uputila u Vijeće EU-a nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za to poglavlje i o njemu je već započeta rasprava na radnoj skupini Vijeća EU- za proširenje. Izvor iz mađarskog predsjedništva rekao je u srijedu Hini da zasad ne može potvrditi hoće li Vijeće još tijekom ovoga mjeseca stići prihvatiti zajedničku pregovaračku poziciju, nakon čega se i formalno zatvara poglavlje, ali da će pristupna konferencija biti sazvana čim se to dogodi.

Hrvatska se u pregovorima izborila za nastavak korištenja tradicionalnih ribarskih alata, osim obalne povlačne mreže kočice i mreže potegače srdelare. Dogovoreno je i da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara, a zazvrat će hrvatski ribari moći loviti u slovenskim vodama.

Očekuje se da će EU Hrvatsku pozvati da poštuje svoju odluku da neće primjenjivati Zaštićeni ekolološko-ribolovni pojas (ZERP) za članice EU-a, dok se o tom ne pronađe zajednički dogovor. Zajednička ribarska politika EU-a obuhvaća upravljanje zajedničkim ribljim bogatstvima, upravljanje flotom, propise koji se dnose na inspekcije i kontrole, tržište, državne potpore te međunarodne sporazume.

Zajednička ribarska politika EU-a u potpunoj je nadležnosti Europske komisije. Na temelju znanstveno utemeljenih podataka određuje se ukupno dopušten i održiv izlov, koji se onda dijeli na države članice prema dva kriterija - povijesno pravo i snaga flote. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema veze sa ZERP-om' Čobanković: ZERP ostaje, krive interpretacije mjerila o ribarstvu Slika nije dostupna Sastanak zbog Poglavlja 23 Bošnjaković: Stvari bi u lipnju mogle dobro izgledati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene