Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK nije predala popis potencijalnih sudaca arbitara

Ni Hrvatska ni Slovenija ne znaju tko će biti arbitražni suci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije nisu u utorak u Bruxellesu dobili od Europske komisije popis s imenima potencijalnih sudaca arbitara s kojeg bi dvije zemlje trebale izabrati predsjednika i dva člana arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom a, tijekom neformalnog sastanka koji je trajao oko četiri sata glavna je tema bila popis potencijalnih sudaca arbitara.

'Na današnjem sastanku nismo dobili ni vidjeli listu sudaca arbitara s kojeg bi trebali biti izabrani suci arbitri međunarodnog arbitražnog suda, niti su spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naći na toj listi. Nadam se da smo se ovim sastankom približili tome prvom koraku u provedbi arbitražnog sporazuma', izjavila je nakon sastanka Pusić.

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija. U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Ministrica Pusić je dodala da je najveći dio sastanka posvećen tome kako postići dogovor o te tri osobe, ističući da je namjera i Hrvatske i Slovenije da se bilateralnim dogovorom odrede tri člana arbitražnog suda. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja Slika nije dostupna Granični spor EK PROMIJENILA PLOČU Ne zagovaraju više arbitražu i poručuju: Pronađite rješenje!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene