Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajna radničkih grobova

VIDEO: Piramide ipak nisu gradili robovi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grobovi otkriveni u Gizi idu u prilog teoriji da su velike piramide gradili slobodni radnici, a ne robovi, kao što se do sada mislilo.

Bezbroj filmova i knjiga opisivalo je gomile robova koji su usred pustinje gradili monumentalne piramide, dok je nagrada za njihov rad obično bila smrt od gladi i iscprljenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naložena obdukcija Kod Umaga pronađene kosti, sumnja se da su ljudske Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti

'Ovi se grobovi nalaze tik uz kraljevsku piramidu, što jasno govori da ti ljudi nisu mogli biti nikakvi robovi', rekao je Zahi Hawass, šef egipatskog Vrhovnog vijeća za starine.

'Da su bili robovi ni na koji način ne bi mogli biti pokopani uz kraljeve', naglasio je, dodajući da grobovi radnika, od kojih su neki pronađeni tijekom 1990-ih, idu u red najvažnijih otkrića 20. i 21. stoljeća.

Grobovi su pripadali radnicima koji su gradili Kufuovu i Kafreovu piramidu, a Hawass je na zidovima radničkih sobica već prije pronašao grafite u kojima se sami opisuju kao 'Kufuovi prijatelji', što je još jedan od dokaza da ti radnici nisu mogli biti robovi.

Grobovi otkriveni u Gizi stari su oko 4510 godina i nalaze se na samom ulazu u grobnicu dugačku jedan kilometar.

Hawass kaže da među otkrivenim ostacima ima zapisa koji pokazuju kako su seljaci iz delte i Gornjeg Egipta svaki dan slali 21 bivola i 23 ovce za prehranu graditelja, za kojih se procjenjuje da ih je moglo biti oko 10.000, što je tek desetina od broja koji je povijesti ostavio grčki povjesničar Herodot.

Ti seljaci nisu morali plaćati porez vlastima drevnog Egipta – što je, prema Hawassu, dokaz koji dodatno naglašava da su sudjelovali u 'nacionalnom projektu'.

Prvi radnički grobovi su otkriveni slučajno 1990. godine, kada se konj spotaknuo na ostatke zida od cigle, desetak metara od prvih grobova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene