447598
447598
447598
447598
447598

DZS: Prosječna neto plaća za lipanj 5.686 kuna

  • , 23.08.2016., 12:32
  • Autor:
  • komentara

Na mjesečnoj razini, prema plaći za svibanj, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno 0,35 posto ili 20 kuna manja.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena za lipanj ove godine iznosila je 5.686 kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, prema plaći za svibanj, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno 0,35 posto ili 20 kuna manja.

Prosječna bruto plaća isplaćena za lipanj iznosila je 7.759 kuna, što je nominalno 0,4 posto odnosno 32 kune manje u odnosu na prosjek za svibanj.

O siječnja 2016. godine na snazi je nova metodologija, prema kojoj se podaci o plaćama preuzimaju iz JOPPD obrasca, zbog čega je u statističkom praćenju došlo do prekida serije.

Kad se to uzme u obzir, realni rast neto plaće za lipanj na godišnjoj razini je 2,4 posto, a nominalni 0,8 posto dok je istovrememo realni rast bruto plaće iznosio 2,7, a nominalni 1,1 posto.

Prema prvih rezultatima DZS-a, stopa registrirane nezaposlenosti za srpanj ove godine je 13,3 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se