Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konvencija HSP-a

Đapić: Neću se kandidirati za predsjednika HSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Anto Đapić najavio je danas da će se opći sabor HSP-a održati 7. studenoga, da se osobno neće kandidirati za još jedan predsjednički mandat, ali da će u preostalih 60 dana stranku voditi čvrsto i odgovorno.

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Donald Trump širio lažne tvrdnje Još jedna država zabranila Trumpu kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima

'Neću se kandidirati za predsjednika HSP-a, jer smatram da je vrijeme za nove ljude, ali ovih 60 dana upravljat ću strankom čvrsto i odgovorno, kao pravi predsjednik', poručio je Đapić s HSP-ove izvještajne konvencije u Hypo centru, koja je okupila više od 700 izaslanika. Time je odbacio zahtjeve dijela stranačkih nezadovoljnika koji su zatražili njegovu ostavku, najavljujući da će u protivnom osnovati novu pravašku stranku.

'Neki svoje pozicije nastoje osigurati preko medija'

'Među nama moraju postojati razlike, ali u stranci ima dovoljno prostora da se sve raspravi na stranačkim tijelima. Nedopustivo je da neki bez realne snage u stranci svoje pozicije nastoje osigurati preko medija, nanoseći štetu HSP-u', rekao je Đapić, ustvrdivši da iza nezadovoljnika stoje krivi potezi i loši izborni rezultati. Protivnike je nazvao 'burom u čaši vode', poručujući kako neće uspjeti destabilizirati HSP, jer je HSP 'žilava stranka'. Ocijenio je da dobri rezultati na lokalnim izborima u svibnju ukazuju na povratak HSP-a, a smatra i da je dobro odlučio kad je pokrenuo unutarstranačke izbore, kako bi se na temelju izbornih rezultata odredio sastav stranačkih tijela. 'Kad smo se grdo nasukali, ostao sam kapetan broda kako bih ga odsukao, a medijski napad na predsjednika i predsjedništvo stranke govori da smo na snažnom i čvrstom povratku i da je odluka o unutarstranačkim izborima bila dobra', rekao je Đapić.

'Ruža Tomašić kao predsjednica stranke? Znanstvena fantastika'

Nedopustivo je da neki bez realne snage u stranci svoje pozicije nastoje osigurati preko medija. Ocijenio je i da iza napada nekih bivših stranačkih dužnosnika stoje političke stranke kojima ne odgovara snažan HSP. 'Logično je da se u HSP-u našlo i onih koji su pod tuđim skutima ulazili u gradske skupštine da bi tamo pokušavali destabilizirati stranku, no HSP ima budućnost i perspektivu', poručio je. Najavljene kandidature za predsjednika stranke Danijela Srba i Tihomira Vlajnića Đapić smatra kvalitetnima, a Konvencija je na njegov prijedlog utvrdila da se za predsjednika HSP-a mogu kandidirati samo oni koji uživaju potporu svog županijskog vijeća stranke i u HSP-u su najmanje deset godina.

Konvencija je utvrdila i ključ po kojemu će se birati izaslanici na općem Saboru, a na Đapićev prijedlog utvrđeno je da će na saboru biti predsjednici svih podružnica te članovi središnjih tijela stranke, a tom će se broju pridodati po jedan izaslanik na svakih deset članova u županijskim organizacijama. Odlučeno je i da će HSP na izbore za predsjednika Republike ići sa svojim kandidatom, a tko će to biti odlučit će Predsjedništvo stranke do kraja mjeseca. Izaslanike Konvencije Đapić je pozdravio riječima 'Bog i Hrvati, za dom spremni', a novinarima je nakon Konvencije kazao kako će o suspendiranoj Ruži Tomašić, koja je najavila osnivanje nove stranke, odlučivati HSP-ov Časni sud. Uvjeren je da ona neće dobiti potporu svoje županijske organizacije za eventualnu kandidaturu za predsjednicu stranke. 'To je znanstvena fantastika', rekao je Đapić. Predsjednik Časnog suda HSP-a Željko Soldo odbacio je, pak, tvrdnje da je iz stranačkog članstva ove godine izbrisano čak 700 članova. 'U 2008. i 2009. proveli smo ukupno 28 postupaka, u tri slučaja izrečene su stegovne mjere, a 25 postupaka je u tijeku', rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene