Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić: 'Ako Sanaderu bude trebao glas, dat ćemo ga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik HSP-a Anto Đapić izjavio je kako se njegova stranka oštro protivi zahtjevima za dvostrukim pravom glasa za nacionalne manjine te je ocijenio kako manjinski zastupnici ne bi smjeli biti arbitri u sastavljanju Vlade.

Nezadovoljan zahtjevima koje manjinska grupacija postavlja mandataru buduće Vlade, Ivi Sanaderu, Đapić je istaknuo kako vlada ne bi smjela pristati na skupni uvjet manjina o dvostrukom pravu glasa, a nacionalne manjine ne bi smjele biti arbitri u sastavljanju Vlade, već bi se, kako je rekao, 'manjinski zastupnici trebali prikloniti većini'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži dvotruko manje potpisa HSP protiv dvostrukog prava glasa manjina Slika nije dostupna HSP počeo kampanju predstavljanjem programa i kandidata

'Oni se biraju po posebnom zakonu, što je vrh demokratskog ustroja koji država može ponuditi manjinama', rekao je Đapić.

Upozorio je kako situaciju da osam zastupnika manjina može odlučivati o parlamentarnoj većini 'nema niti jedna država u EU'.

Đapić drži da bi bilo kakva daljnja 'pozitivna diskriminacija'
manjina dovela u neravnopravan položaj nacionalnu većinu u Hrvatskoj kao i političke stranke koje nemaju manjinski predznak.

Odgovarajući na upit bi li ga smetala mogućnost da Milorad Pupovac iz SDSS-a bude potpredsjednik Vlade, Đapić je rekao kako bi ga smetalo da Pupovac bude potpredsjednik Vlade 'kao dio ucjene'.

'Mene bi smetalo da Pupovac bude potpredsjednik Vlade kao dio jedne političke ucjene, da se bez njega ne može napraviti stabilna vlada te da je cijena toga da on mora biti potpredsjednik Vlade', rekao je Đapić. Naglasio je kako to nije duh Ustavnoga zakona o nacionalnim manjinama.

'Kada bi SDSS na izbore išao kao i ostale stranke, onda ne bih imao ništa protiv', rekao je Đapić.

Zahtjev Stranke demokratske akcije Hrvatske da se Muslimani automatski pišu Bošnjacima, Đapić smatra neprovedivim.

'Vi ne možete dekretom inzistirati na tome da određujete kako se tko nacionalno osjeća', rekao je Đapić.

'Ista bi stvar bila da netko nameće Hrvatima u BiH da se pišu kao Bošnjaci, a oni su Hrvati katolici', dodao je.

Đapić je rekao kako HSP za sada ne pregovara s HDZ-om, ali da bi u slučaju da o njihovu glasu ovisi stvaranje parlamentarne većine, HSP 'bez uvjeta i bez razgovora podržao Vladu Ive Sanadera'.

HSP smatra da nema nikakvog razloga da Vlada RH odustane od primjene ZERP-a 1. siječnja 2008., istaknuo je Đapić i dodao da nitko ne može zatražiti od Hrvatske da povuče vlastite odluke i zakone. 'To nitko od nas ne može tražiti', dodao je.

Govoreći o događanjima u Osijeku, Đapić je rekao kako SDP nema pravo svoju političku odluku da koalira s HDSSB-om prebacivati na leđa HSP-a.

'To je podmuklo i nepošteno, jer je tvrda koalicija HDSSB-a i SDP-a prevara birača u Osijeku, i SDP-ovih i HDSSB-ovih', ocijenio je.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i potpredsjednica HSP-a Ruža Tomašić. Istaknula je da je, iako bolesna, došla podržati vodstvo stranke kako bi se vidjelo da se stranka ne raspada i da će HSP kao 'jedina stranka koja je uvijek stajala na braniku nacionalnih interesa' od sada ići samo uzlaznom putanjom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene