Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pučki pravobranitelj ocjenio

'Đakićeve izjave odraz su netrpeljivosti prema Srbima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ustvrdio je da je jučerašnja izjava Josipa Đakića na predizbornom skupu HDZ-a u Osijeku neprihvatljiva i predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Pravobranitelj je reagirao na izjavu HDZ-ovog saborskog zastupnika koji je, govoreći o Kukuriku koaliciji, kazao 'Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade ... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu a ne hrvatsku".

'Ova izjava izravno potiče na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskrimacije', priopćio je pučki pravobranitelj, navodeći kako je nevažna činjenica što se izjava odnosi na osobe hrvatske nacionalnosti.

'Zabrinjavajuća je činjenica da ovaj ispad netrpeljivosti i poticanja na etničke podjele među građanima Republike Hrvatske, nije naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje prisutnih na ovom stranačkom skupu, ali je za očekivati da će to uslijediti naknadno', dodaje Malčić.

Predizborna kampanja ne može biti izgovor za ovakve ispade, ustvrdio je pravobranitelj, upozoravajući da u nastavku kampanje sudionici trebaju pokazati svijest o temeljnim vrijednostima na kojima počiva svako demokratsko društvo, tj. vrijednostima koje su univerzalne i traju malo dulje od predizborne kampanje. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene