Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje povlaštenih mirovina

Đakić: Prihvaćamo što je nužno i potrebno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakić je komentirao Vladin prijedlog smanjenja povlaštenih mirovina riječima da prihvaćaju što je nužno i potrebno, ali da im umanjenje od 1. srpnja nikako ne odgovara.

Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, komentirajući na upit novinara Vladin prijedlog smanjenja povlaštenih mirovina, s izuzecima za 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide (HRVI), rekao je kako su razgovarali o modelima, no da ih nisu precizirali.

Pročitajte i ovo Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Ugovore dodijelila Vlada Gradit će se domovi za starije, no problem su mirovine: "Premale su, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo" Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 2 zahtjevi umirovljenika Ministar Piletić: "Povećali smo najniže mirovine, idemo u izmjenu zakona za drugi stup"

'Održali smo glavni odbor HVIDR-e zajedno s Predsjedništvom i svim tijelima, te smo zaključili da u potpunosti razumijemo situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, ali ne našom krivnjom. Globalna kriza i recesija zasigurno su donijele svoje, no isto tako i propusti pojedinaca', rekao je Đakić, odgovarajući na upite novinara.

'Prihvaćamo što je nužno i potrebno, a o datumu i vremenu nismo govorili. S obzirom da se krizni porez od 4 posto ukida 1. studenoga, smatrali smo da bi tada prihvatili 10 posto umanjenja za sve kojima je mirovina preko 3.500 kuna. Umanjenje od 1. srpnja nam nikako ne odgovara i ne možemo ga prihvatiti', rekao je Đakić, dodavši da još pregovaraju oko konačnog zakonskog prijedloga.

Prema jučerašnjem Vladinom prijedlogu, smanjenje tzv. povlaštenih mirovina za 10 posto, ako su veće od 3.500 kuna, neće se odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene