Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezniji ulazak u more

Dvometarska meduza uplašila turiste na Malom Lošinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni na moru se često ne možete bezbrižno osjećati. Pojava dvometarske meduze nekoliko metara od obale na Malom Lošinju uznemirila je kupače. Nakon takve spoznaje svakako se mnogo opreznije ulazi u vodu.

Samo 5 metara od lošinjske rive plutala je ogromna meduza. Na obližnjoj plaži kupači su razradili strateški plan. 'Pa vjerojatno bih pokupila djecu i pobjegla van s plaže, ali nadam se da je neću vidjeti', rekla je Snježana Zečević, turistica iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Varala starije i nemoćne Razotkrivena lošinjska prevarantica Slika nije dostupna Proglašena elementarna nepogoda za Mali Lošinj, Unije i Matulje

'Ma ne moraju se uopće bojati. Ima jedna vrsta, pelagija noctiluca, koja dobro opali. I vlasulje i meduze i koralji imaju kapsule, knidle i jedan feder. Kad se takne na kožu, onda on izbaci strelicu i onda se to ubrizga u kožu. Onda treba samo fino lagano to odstraniti, nikad trljati jer samo se napravi još gore. Utrljavanjem ide njezin otrov u kožu, to je mravlja kiselina', rekao je Vlado Onofri iz dubrovačkog Instituta za oceanografiju.

Pa da ne bismo na koži danima mijenjali egzotične boje podmorja, treba još pripaziti i na morskog pauka i ježeve.
'A morski psi, to su samo priče, jer u povijesti, koliko se zna, ima zabilježeno jedno 12 slučajeva da je pojeo čovjeka. Ima još nekoliko nerazjašnjenih slučajeva, što vjerojatno je i to, ali ne više od petnaestak', dodaje Onofri.

A kad se plivači sjete te 'neznatne' brojke, sljedeći put na nekoliko desetaka metara od obale, ipak bi naglo mogli promijeniti smjer kretanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene