Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modno događanje u MSU

Performans Šiva: Ivana Popović i Dinko Josip Domaćinović u MSU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dinko Josip Domaćinović oslikat će 20-metarsko platno dok će Ivana Popović od njega krojiti i šivati vlastite kreacije, koje potom modeli, šminkom transformirani u dvojnice Vlaste Delimar, prezentiraju na modnoj reviji.

Modni performans 'Šiva', Ivane Popović i Dinka Josipa Domaćinović, održat će se 17. lipnja od 11 do 21 sat, u sklopu retrospektivne izložbe Vlaste Delimar 'To sam ja' u MSU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U znak sjećanja Zagreb se pridružio svijetu: MSU i fontane osvijetljeni bojama francuske zastave Slika nije dostupna Zbog kašnjenja najamnine Revizija: MSU plaćao režije restoranu, a zaboravio mu obračunati i zatezne kamate

Performans se sastoji od više dijelova. Tijekom dana Dinko Josip Domaćinović oslikava 20-metarsko platno koristeći, između ostalog i tijela modela kao sredstvo oslikavanja. Ivana Popović od novonastalog platna kroji i šiva vlastite kreacije, koje potom modeli, šminkom transformirani u dvojnice Vlaste Delimar, prezentiraju na modnoj reviji. Modna revija održat će se nakon cjelodnevnog performansa u 20 sati unutar izložbenog prostora.

Umjetničko događanje za temu ima čin konstrukcije i dekonstrukcije. Polazište se nalazi u bespredmetnoj bjelini tkanine i tijela učesnika. Potom se bojom konstruiraju simboli na navedenim tijelima, da bi se ubrzo nakon toga dekonstruirali, tj. 'desimbolizirali' pokretima tijela po bijeloj platnenoj podlozi. Sve završava ponovnom rekonstrukcijom platna (krojenjem, šivanjem, simboliziranjem novih oblika), odnosno predstavljanjem 'novoga' ruha javnosti putem modnog performansa.

 Ivana Popović dizajnirala majice za 'ružičasti život'

Ivana Popović (Zagreb, 1968.) po obrazovanju je kiparica, a djeluje kao multimedijska umjetnica koja je izgradila poseban i jedinstven status objedinjujući djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Za sebe će jednostavno reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima Ivana suvereno djeluje već više od dvadeset godina.

Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih 'Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!' izveden je u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993.

Od sredine devedesetih radi u biranim kazališnim projektima, ali se sve češće pojavljuje na modnim pistama s posve neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu, nego ponajprije modnu industriju i proliferirane industrije zabave i masovnih medija.
 

Dinko Josip Domaćinović rođen e 12.06.1969. u Offenbachu, Njemačka. Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo završava 1997. godine u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlaže od 1992. godine na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Uz slikarstvo bavi se i ilustracijom, dizajnom, multimedijskom umjetnošću, performansima, video umjetnošću i umjetničkim akcijama. Organizira i vodi likovno-kreativne radionice za djecu i odrasle u Zagrebu i diljem Hrvatske.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene