Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena prijava

Palili i pljačkali kuće hrvatskih civila: Protiv dvojice bivših vojnika JNA podignuta optužnica za ratni zločin

Ilustracija
Ilustracija Foto: Denis Jerkovic/Cropix
Protiv dvojice bivših pripadnika JNA podignuta je prijava za ratni zločin zbog paljenja i pljačkanja hrvatskih kuća.

Završeno je istraživanje nad dvojicom osumnjičenika u dobi od 60 i 59 godina, koji se sumnjiče da su kao članovi 221 motorizirane brigade JNA' počinili 21 kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog hrvatskog stanovništva sredinom rujna 1991. godine i krajem prosinca 1991. godine.

Utvrđeno je da je 60-godišnjak, zajedno s nepoznatim pripadnicima iste brigade, u rujnu 1991. godine u mjestu Siverić namjerno zapalio sedam obiteljskih kuća i stambenu zgradu, otuđivši pri tome vrijedne stvari iz obiteljskih kuća prognanih civila hrvatske nacionalnosti. Nakon toga, osumnjičeni su prešli na drugu stambenu zgradu, "rudničku kuću", te zapalili i nju, kao i obližnju kuću vlasništvo civila hrvatske nacionalnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipična hrvatska priča Kako je ministar Piletić obmanuo javnost: Majka iz Slavonskog Broda rodila devetero djece, petero joj već oduzeli. Je li mališan trebao umrijeti da se spase preostala djeca?

Pročitajte i ovo Ilustracija Životinju preuzela veterinarska služba Unukov staford izgrizao baku do smrti: ''Susjed je čuo lavež psa''

Također, utvrđeno je da su isti osumnjičenici, krajem prosinca 1991. godine, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima 221. motorizirane brigade JNA, namjerno zapalili ukupno jedanaest obiteljskih kuća i stambene objekte prognanih civila hrvatske nacionalnosti u mjestima Siverić, Badanj i Drniš.

Osumnjičeni nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, te je protiv njih podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene