Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok ima nade, ne prestaju

Potraga za nestalim umaškim ribarima još traje: Uključeni su svi - od institucija do ribara kolega

Aktualno Galerija Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 3 Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 2 Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 1 Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 4 Potraga za nestalim ribarima, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Damjan Dundović Galerija 1/6 >>
U potragu su uključeni svi - od institucija do ribara kolega. Umaški ribari poručuju - dok postoji imalo nade, neće prestati s potragom za svojim prijateljima.

I dalje traje velika potraga za dvojicom umaških ribara. Reportkerka Lina Dollar za Dnevnik Nove TV je rekla da još uvijek nema traga.

"Traga se sa naše i talijanske strane i sa mora i iz zraka, no ništa još uvijek nije pronađeno. Za ove ribar ekažu da su bili iskusni ribari, da su godinama na moru. Dvojica umaških ribara nestala su jučer ujutro, prošlo je 37 sati od zadnjeg kontakta s njima", rekla je Dollar. 

Dvojica umaških ribara nisu se vratila u luku. Nakon što su isplovili gubi im se svaki trag.

"U 6:15 smo se čuli s njima, sve je bilo u redu, i od onda smo izgubili kontakt i nakon 12 sati smo svi izašli van, pet brodova", ispričao je Marko Jurić, ribar, Umag.

"Ja bih volio da se nije ništa dogodilo, da ih je samo odnijela bura, vjerojatno je da su se izvrnuli, visoko je težište, barka bude dosta labilna, i onda dođe val, veliki val i pukne ga pošto se mora okretati kako mreže pitaju, dobije val po boku i može biti kobno", ispričao je Josip Bil, ribar, Umag.

U potragu su uključene sve raspoložive snage. Loše vrijeme ne ide na ruku onima na moru.

"Sve snage su u potpunosti angažirane, brodovi su vani svatko ima svoje područje traganja. Potraga traje do sumraka, nakon sumraka ćemo znati šta ćemo i kako ćemo dalje", rekla je Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica, Pula.Cijelo područje preletio je i avion Pilatus.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasilo se Ministarstvo Nastavlja se potraga za nestalim ribarima, objavljeni detalji: Angažiran zrakoplov, uključeni i Talijani

"Moramo napomenuti da je brodica relativno mala sedam, sedam i pol metara i što je još za nas kad se traga bijele boje tako da jučer stvarno nju bilo teško vidjeti", kaže Dolores Brenko Škerjanc.

U potragu su se uključili i sami ribari. Plovili su područjem gdje je posljednji put uočen ribarski brod. Mrak i loše vrijeme zaustavili su ih u potrazi.

"Dva prijatelja su bila s barkama do 8 sati su tražili i policija, ali onda su odustali jutro su išli opet, ali danas je još lošije vrijeme, tako da je malo otežano", rekao je Boris Sinčić, ribar, Umag.

Dvojica ribara cijeli su život na moru. Zašto su isplovili po lošem vremenu, pitaju se njihovi kolege.

Pročitajte i ovo Potraga na moru, ilustracija - 3 Nestali u popodnevnim satima U istarskom akvatoriju nestala dvojica ribara: Pokrenuta potraga, ali morala je biti obustavljena do jutra

"Brz, ali nestabilan. Za ono vrijeme koje je jučer bilo? Ne, ne, moj broj je veći, ali ne bi isplovio po onakvom vremenu", rekao je Josip Bil, ribar Umag.

Mirnije more ribari i dalje čekaju. Od potrage ne žele odustati.

"Čekamo da vrijeme ide na bolje da bi sutra i mi probali isploviti vani, jer dok ima i jedna mala šansa, nada da ih nađemo ćemo probati, jer nas ništa ne košta. Život nema cijenu, tako da šta god ćemo moći napraviti to ćemo napraviti", rekao je Michael Latin, ribar, Umag.

Svi se nadaju najboljem, pronalasku ribara, ali i boljem vremenu kako bi ponovno mogli krenuti u potragu.

U nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje reporterka Katarina Jusić Mezga razgovarala je s Damjanom Dundovićem iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru (MRCC).

Potraga još traje. 

"Na terenu je danas pet plovila, dva plovila lučke kapetanije Pula i Rijeka, plovilo pomorske policije, plovilo oblne straže i zrakoplov obalne straže koji pretraživao iz zraka, a uključili smo i remorker", rekao je Dundović.

Naglasio je da potraga traje do mraka, do pogoršanja vremena, a nastavlja se sutra u zoru. 

Rekao je da s Talijanima imaju dobru suradnju, a pošto su ribari zadnji put viđeni 10 milja zapadno od Novigrada i s obzirom na vremenske uvjete odmah su kontaktirali i Talijand, koji su se odazvali i poslali svoje dvije pomorske jedinice i helikopter koji pretražuju u njihovom području odgovornosti. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene