Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dvojica novinara svjedočila o Glavaševoj ulozi u ratnom Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem novinara Daria Topića i Davora Špišića.

Riječ je o dvojici novinara Glasa Slavonije koji su 1992. objavili razgovor s Glavašem pod naslovom 'Crno-bijeli svijet'. U intervjuu koji je gotovo u cijelosti pročitan na jučerašnjoj raspravi Glavaš govori o načinima na koji su se snalazili u obrani grada, nabavi oružja i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja Slika nije dostupna Poruka iz stranke HDSSB nije iznenađen zbog uhićenja, i dalje stoje iza Glavaša

Oba su svjedoka izjavila da su takav intervju napravili zato što je Glavaš bio iznimno značajna i zanimljiva osoba svog vremena.

Ispitivanje dvojice novinara tužiteljstvo je zatražilo želeći dokazati da je Glavaš od početka bio zapovjednik, odnosno glavna vojna figura u gradu, ali i najviši politički dužnosnik.

Obrana je međutim utvrdila da se intervjuom ne dokazuje ništa, jer su fraze koje su korištene, a iz kojih tužiteljstvo izvlači svoje zaključke, bili tek dio ratne propagande, jer se Glas Slavonije čitao i na 'drugoj strani'.

Od početka suđenja Glavaš tvrdi kako su istaknute funkcije u ratnom Osijeku imali mnogi drugi vojnici i političari, posebno HDZ-ov dužnosnik Vladimir Šeks koji je osnovao i vodio Krizni štab za Slavoniju i Baranju. Glavaš tvrdi da je Krizni štab, na čelu sa Šeksom, do njegova ukidanja krajem 1991. bio 'bog i batina' bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene