Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed

Dvjesto radnika Tvornice '3. maj' traži restrukturiranje i tri plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Ivan Vrdoljak nije primio radnike, a oni su poručili da ne žele da ih se poput loptice prebacuje između ministarstava.

Pedesetak radnika riječke Tvornice motora i dizalica "3. maj" (MID) prosvjedovalo je danas ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, upozorivši na teško stanje u tvrtki, u kojoj oko 200 radnika još nije primilo tri plaće te su zatražili poštivanje Vladine odluke o restrukturiranju MID-a.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Sindikati u Petrokemiji - 9 Smanjenje plaća Prvi potez novih vlasnika Petrokemije gura radnike u prosvjed: "Tako ne bi radili da planiraju proizvodnju"

Izrazivši nezadovoljstvo što ih na razgovor nije primio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH) Vedran Dragičević odbio je mišljenje Ministarstva da je za njihov slučaj nadležan Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

'DUUDI nije strano tijelo nego je dio Vlade i njegovu Upravnu odboru sjede ljudi iz Vlade', naglasio je Dragičević.

Poručio je Vladi, ministrima i svima koji su u svibnju prošle godine potpisali odluku o provedbi restrukturiranja MID-a, da se striktno drže tog ugovora i da se više ne služe lažima.

Podsjetio je da se kroz program restrukturiranja MID-a Vlada obvezala isplaćivati plaće radnicima.

'U pitanju je oko 200 radnih mjesta u MID-u i ne prebacujte lopticu iz jednog ministarstva u drugo. Politička nas prepirka ne zanima već naše plaće i radna mjesta', istaknuo je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske. Dodao je da za MID ima interesa.

Smatra kako Vlada treba održati svoje obećanje o restrukturiranju, te traži odgovor kada će radnici dobiti plaću i kada će se završiti proces restrukturiranja.

Dragičević je najavio da će se sutra dogovoriti o daljnjim akcijama, a o svom slučaju će se obratiti i međunarodnim institucijama - Međunarodnoj organizaciji rada te Bruxellesu.

Prosvjed radnika RIZ-a na Markovu trgu

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Branko Kužet rekao je da Vlada i ministar koji ih ne može primiti, više nisu njihova Vlada i ministar.

Najavio je i da će osnovati ludistički pokret - uništavanje strojeva. 'Lopovi neće dobiti naše strojeve i naša radna mjesta', izjavio je Kužet.

Poručio je i da više neće dolaziti u Zagreb, već će se za svoju tvornicu i sebe boriti u '3. maju' zajedno s kolegama metalcima iz Primorsko-goranske županije.

Kužet je podsjetio da MID-u nije zajamčena budućnost jer je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) osporavao predstečajnu nagodbu za tu tvornicu. Stoga ne mogu ugovarati nove poslove, a investitori dok se taj problem ne riješi, ne mogu dati obvezujuće ponude.

Glasnogovornik ministra gospodarstva Tomislav Cerovec novinarima je nakon prosvjeda rekao da procesom prodaje MID-a upravljaju CERP i DUUDI. Nije želio odgovoriti na pitanje zašto ministar Vrdoljak nije primio radnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene