Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nautičare se poziva na oprez

Dvije bebe dupina pronađene mrtve na Sjevernom Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjevernom dijelu Jadrana u posljednjih sedam dana pronađene su dvije mrtve bebe dupina, no uzrok njihove smrti nije utvrđen. Pretpostavlja se da su mladunci dupina stradali od propelera.

Na sjevernom Jadranu u posljednjih sedam dana pronađene dvije lešine beba dupina.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine"

Obje su prevezene u zagrebački veterinarski fakultet. Pretpostavlja se da su mladunci dupina stradali od naleta glisera, odnosno propelera plovila, no nije službeno potvrđeno.

Za pojašnjenje smo kontaktirali Institut Plavi svijet, no oni nisu htjeli dati službenu izjavu na temlju fotografija koje možete vidjeti i sami, rekavši da su leševi u odmakloj fazi raspadanja i da je vizualno nemoguće utvrditi točan uzrok smrti, već je potrebno napraviti nekropsiju.

Nautičare se poziva na oprez pri plovidbi i ukoliko primjete dupine, da uspore ili stanu, kako ne bi ozlijedili ili usmrtili njihovu mladunčad.

Dupini su, podsjećamo, zakonom zaštićena vrsta u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene